Пристайко пропонує одночасно провести місцеві вибори по всій Україні

16:21, 13.09.2019
Пристайко пропонує одночасно провести місцеві вибори по всій Україні

Вадим Пристайко (Фото з архіву "Дня")

Центральна влада хотіла б провести місцеві вибори по всій країні, включно з територіями Донбасу, що тимчасово не є підконтрольними Україні. Втім, зробити зараз це не вдасться.
 

 

Про це глава Міністерства закордонних справ Вадим Пристайко повідомив інформагентству "Інтерфакс-Україна".
 

 

"На нашу думку, ідеально було б провести вибори одночасно по всій країні, але поки зробити це не є можливим. У них (на окупованих територіях Донбасу – ред.) фейкові вибори відбувалися вже двічі, їх результатів ми не визнаємо. Зараз ми пропонуємо провести одночасно вибори по всій території України, включаючи окуповану. Подивимося, чи спрацює це, за часом виключно", - сказав він.

 

Глава МЗС водночас висловився стосовно так званої "формули Штайнмаєра", яку все частіше почали згадувати у контексті зібрання "нормандської четвірки" й подальшого вирішення ситуації на Донбасі.

 

"Формулу Штайнмаєра", яку погодив Петро Порошенко, ми як люди, які виконують навіть те, що пообіцяли наші попередні президенти, маємо виконувати. Ми зараз обговорюємо, в якій формі", – сказав він.

 

Пристайко запевнив, що "в формулі немає нічого цікавого або такого, щоб звинувачувати когось у зраді чи перемозі".


 

"Формула Штайнмаєра" - алгоритм, за допомогою якого колишній глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр пропонував розв’язати складну ситуацію на Донбасі. Формула була запропонована у 2015 році. Її алгоритм – паралельне виконання політичних пунктів і питань безпеки. Приміром, спочатку запускається в дію закон про вибори, потім відводяться війська. Після цього проводяться вибори і після їх визнання ОБСЄ Донбасу надають особливий статус. Потім – повне виведення незаконних збройних формувань і повернення Україні контролю над кордоном.
 

 

Раніше, віцеспікер Руслан Стефанчук  заявив, що в команді Володимира Зеленського розглядають питання про дострокові вибори до органів місцевого самоврядування, аби "повністю змінити систему влади".

 

Водночас, лідер партії "Слуга народу" Дмитро Разумков думає, що місцеві вибори відбудуться у 2020 році. Але все залежатиме від місцевих органів влади.

 

Нагадаємо, жителі окупованого Росією українського Криму демонстративно бойкотували вибори, влаштовані Росією 8 вересня. Явка по Криму склала 28,3%.

 

Вибори в Криму і Севастополі не визнали Польща та Грузія, а також Литва та Латвія.  

 

Читайте також: Рада ухвалила заяву про нелегітимність «виборів» в окупованому Криму