Про українців, політиків та мир - ТОП-7 актуальних настанов Любомира Гузара

11:38, 26.02.2019
Про українців, політиків та мир - ТОП-7 актуальних настанов Любомира Гузара

26 лютого виповнюється 86 років з дня народження Великого Українця, патріарха-предстоятеля Української греко-католицької церкви блаженнішого Любомира Гузара (2001 - 2017 рр.).

Він народився у Львові у страшний для України 1933 рік. В 11 родина Гузарів емігрувала до Австрій, а ще через 5 років - до Сполучних Штатів. Там він закінчив духовну семінарію і приступив до служіння.

В Україну, до рідного Львова - тоді вже єпископ Любомир Гузар - повернувся у 1993 році. А на початку нового тисячоліття його обрали предстолятелем УГКЦ. Та за час свого служіння, став батьком не лише для вірян .а й для всієї України.

Блаженніший Любомир Гузар помер у травні 2017 - від тривалої хвороби. Та залишив по собі мудрі та переконливі слова, які проникають в саме серце.

До Дня народження Любомира Гузара ми відібрали сім цитат, які надзвичайно актуальні для України та українців. Особливо в нинішній передвиборчий період.

Це те, що має прочитати й закарбувати в серці кожен виборець і політик. 

Кому не варто йти в депутати:

“Мусять стати депутатами люди, які є перш за все справжніми політиками, професіоналами, які є порядними, чесними людьми, які є справжніми патріотами й направду думають про добро, благо цілого народу, про його майбутнє”.

Про високопосадовців:

“Кожна влада мусить пам'ятати, що вона є від Бога, тобто сама по собі вона нічого не має і мусить лише респектувати те, що отримала від Бога. Був собі Нерон, був Сталін і Гітлер, були королі та диктатори, які хотіли церкву знищити, – їх вже давно нема, а церква є”.

Як подолати корупцію:

“Я сміюся, коли чую про великі державні програми, про законодавчу боротьбу з корупцією. Все це сміх! Що таке корупція? Це гріх. А жоден гріх законом не поборете. Це треба виховувати”.

Про справжній патріотизм:

“Патріотизм, який вчить ненавидіти будь-кого, не є християнською чеснотою. Треба любити своє, бути готовим навіть віддати за це своє життя, але не робити цього коштом іншої людини”.

Про любов до України:

“Любов до України – це прекрасний слоган. Можна говорити палкі слова про любов до України: це ні до чого не зобов'язує. А любити треба українців, жителів цієї країни – це є любов до України”.

Що необхідно, аби в країні воцарився мир:

“Багато хто думає, що мир – то відсутність війни. Але мир є це дещо більше. Мир – ще й добрі стосунки між людьми, коли ми не брешемо один одному, не шукаємо вигоду, не бажаємо зла”.

Як Україні стати по-справжньому незалежною:

“І в 90‑і, і зараз люди думають, що стати незалежним – це легко. Але ми повинні розуміти, що все ще перебуваємо в ситуації переходу і повинні свідомо залишати погані звички: давати хабарі, не звертати уваги на інших людей і жити тільки для себе”.