Рада відклала створення Військової поліції

14:46, 05.06.2024
Рада відклала створення Військової поліції

За рішення зняти з розгляду питання Військової поліції проголосували 278 нардепів. (Фото Верховної Ради України)

Верховна Рада зняла з розгляду скандальні законопроєкти №6569-д і №6570-д щодо створення Військової поліції під час засідання в середу, 5 червня.
 
Втім, до розгляду цих законопроєктів обранці повернуться після додаткових консультацій.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у соцмережах. 
 
За таке рішення проголосували 278 нардепів.
 
Як зазначала "Судово-юридична газета", у даних законопроєктах пропонували наділити Військову поліцію під час проведення заходів щодо затримання осіб, яких підозрюються у вчиненні злочину, а також при обставинах, що загрожують життю і здоров'ю людей, повноваженнями тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, а також зупиняти й проводити поверхневу перевірку з цією метою транспортних засобів, перевіряти у водіїв документи на право користування та керування ними.
 
Також передбачалося, що Військова поліція у невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, яких підозрюють у вчиненні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, зможе проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури.
 
Пропонувалося, що Військова поліція зможе здійснювати оперативно-розшукову діяльність і нараховуватиме до 1,5% чисельності ЗСУ.
 
"За невиконання вимог подання чи інших законних вимог посадових осіб Військовій поліції зможуть штрафувати до 17 000 грн", - наголошує видання.
 
Як зазначено в законопроєкті, територіальні зони діяльності органів управління Військової поліції за поданням начальника Військової поліції має визначати міністр оборони України, а під час дії правового режиму воєнного чи надзвичайного стану – Головнокомандувач ЗСУ.
 
Нагадаємо, наприкінці травня Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності парламенту рекомендував схвалити законопроєкт № 6569-д про Військову поліцію та супутній законопроєкт № 6570-д, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. 
 
Як повідомляла "УМ", Кабмін ухвалив постанову, яка передбачає бронювання працівників ДСНС, Нацполіції та інших правоохоронних і судових органів у обсягах не більше 50%.