Прокурор Хан запросив ордери на арешт керівників Ізраїлю та лідерів ХАМАС

14:59, 20.05.2024
Прокурор Хан запросив ордери на арешт керівників Ізраїлю та лідерів ХАМАС

Карім Хан "розыйшовся" - вирышив покарати лыдерыв обох ворогуючих сторын. (Фото: сайт International Criminal Court)

Карім Хан, головний прокурор Міжнародного кримінального суду, запросив ордери на арешт премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта, а також трьох лідерів палестинського руху ХАМАС.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві прокурора на сайті суду оприлюдненый 20 травня.

 

Офіс головного прокурора зібрав докази, які дозволяють притягти до кримінальної відповідальності командира бойового крила ХАМАС Мохаммеда Дейфа, лідер аполітичного крила руху Ісмаїл Ханію, а також лідера ХАМАС в секторі Гази Яхью Сінвара, якого називають організатором нападу бойовиків на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Дейфа у той день оголосив про військову операцію проти Ізраїлю під назвою «Шторм Аль-Акса».

 

Усіх трьох вважають відповідальними за військові злочини та злочини проти людства, скоєні на території Ізраїлю та в секторі Гази з 7 жовтня 2023 року бойовиками ХАМАС. У переліку злочинів — чисельні атаки на цивільних, катування, зґвалтування та інше. Їм закидають вбивство сотень ізраїльтян у поселеннях Кфар-Аза, Нір Оз, Нахаль Оз, Беері та на музичному фестивалі Supernova, а також захоплення щонайменше 245 заручників, яких вивезли у сектор Гази.

 

 

Офіс Хана вважає, що вказані лідери ХАМАС відповідальні за планування нападів і підбурювання до воєнних злочинів.

 

Щодо лідерів Ізраїлю, то Офіс прокурора вважає, що Йоав Галлант і Біньямін Нетаніягу несуть кримінальну відповідальність за використання голоду як методу ведення війни, навмисне заподіяння шкоди здоровʼю, навмисні вбивства, атаки на цивільне населення Гази та інші злочини проти людяності. Усі звинувачення стосуються військової операції армії Ізраїлю в секторі Гази, яка почалася у відповідь на атаку ХАМАС.

 

Також їм закидають облогу сектору Гази, перекриття усіх пунктів пропуску і блокування гуманітарної допомоги.

 

Як повідомляла УМ, Маразм міцніє: рф оголосила в розшук керівництво Міжнародного кримінального суду.