Країни Балтії домовились про спільну оборонну зону на кордоні з рф і Білоруссю

18:50, 19.01.2024
Країни Балтії домовились про спільну оборонну зону на кордоні з рф і Білоруссю

Естонія планує створити мережу з 600 бетонних бункерів на кордоні. (kaitseministeerium.ee)

Міністри оборони трьох країн країн Балтії - Естонії, Латвії та Литви схвалили створення спільної балтійської оборонної зони вздовж кордону між росією та Білоруссю у п’ятницю, 19 січня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міноборони Естонії.

 

Зазначається, що міністри оборони країн Балтії підписали в Ризі угоду, згідно з якою Естонія, Латвія і Литва упродовж найближчих років створять на своїх кордонах оборонну зону, що складатиметься з різних оборонних об'єктів, спрямованих на стримування і, в разі необхідності, захист від військових загроз.

 

"Балтійська оборонна зона - це ретельно продуманий і продуманий проєкт, необхідність якого випливає із ситуації з безпекою. Війна Росії в Україні показала, що, крім техніки, боєприпасів і живої сили, нам потрібні також об'єкти фізичної оборони на кордоні, щоб захистити Естонію з першого метра", - заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

 

За словами естонського міністра, метою оборонних об'єктів є запобігання військовому конфлікту в їхньому регіоні. Це робиться для того, щоб жителі Естонії могли почуватися в безпеці, але якщо виникне хоч найменший ризик, вони "будуть готові до різних подій швидше".

 

У Міноборони Естонії зауважили, що споруди розміщуватимуться розосереджено "з урахуванням результатів аналізу противника та оточення, а також бойового плану підрозділів сил оборони" країни. У мирний час там не розміщуватимуться вибухові пристрої, колючий дріт та інші рухомі засоби стримування.

 

Естонія планує створити мережу з 600 бетонних бункерів у разі загрози з боку РФ.

 

Як пояснили в Міністерстві оборони Естонії, концепція оборонних об'єктів базується на домовленості на саміті НАТО в Мадриді про те, що союзники повинні бути захищені з першого метра, а також на нових планах регіональної оборони.

 

Балтійська оборонна зона є, фактично, комплексом превентивних заходів і заходів польової охорони, елементи якого на місцевості підтримують діяльність оборонних частин, що обороняються, в опорних пунктах, щоб у разі необхідності придушити напад підрозділів агресора.

 

"Прибалтика - це один район бойових дій, і тому оборонні об'єкти будуються спільно з Латвією і Литвою", - наголошує відомство.

 

Крім того, міністри оборони трьох країн Балтії підписали декларацію про наміри спільного використання реактивних систем залпового вогню HIMARS, обговорили питання підтримки України, розвитку військового потенціалу та майбутнього Вашингтонського саміту НАТО.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно країни Балтії відвідав президент Зеленський