Україна пропонує членам ООН підписати Декларацію з нагоди 90-х роковин Голодомору

01:12, 17.11.2023
Україна пропонує членам ООН підписати Декларацію з нагоди 90-х роковин Голодомору

У штаб-квартирі ООН українська делегація провела захід «90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років». (twitter.com/UKRinUN)

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця наголошує, що нині Україна бореться з тим самим агресором, який організував Голодомор 90 років тому.

 

За його словами, так само, як 90 років тому Сталін, нині путін обрав інструментарій геноциду, намагаючись підкорити українців.

 

Як інформує Україна молода, про це Кислиця сказав на заході у штаб-квартирі ООН, присвяченому роковинам Голодомору, передає Постійне представництво України в ООН з посиланням на трансляцію на сайті ООН в ніч на 17 листопада.

 

Зауважимо, що у штаб-квартирі ООН українська делегація провела захід «90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років: використання продовольства як зброї, Тоді і Тепер, та забезпечення права на харчування для всіх».

 

У заході взяли участь представники дипломатичних місій багатьох країни, науковці, експерти, українські активісти Нью-Йорка.

 

«Сталін вдався до тотальної конфіскації продовольства і заморив людей голодом, путін віддав наказ про повномасштабне воєнне вторгнення», - сказав Кислиця.

 

І додав, що відмінність нашої нинішньої боротьби полягає в тому, що вона підкріплена широкою міжнародною солідарністю.

 

 

Зазначається, що аби продемонструвати цю солідарність, вшанувати памʼять заморених голодом та визнати актуальність уроків минулого,  Україна запропонувала членам ООН підписати Декларацію з нагоди роковин Голодомору.

 

«У цьому документі ми хочемо підкреслити, що Голодомор має стати нагадуванням для нинішнього і майбутніх поколінь про безумовне дотримання прав людини, щоб не допустити повторення подібних трагедій. Це також важливий сигнал про необхідність запобігти використанню продовольства як зброї на тлі руйнування ланцюгів виробництва та постачання, що посилює глобальну продовольчу небезпеку, особливо для найбільш вразливих верств населення», - пояснив український дипломат.

 

Україна, зазначив він, пишається тим, що залишається надійним контрибутором глобальної продовольчої безпеки, попри те, що експорт зерна став мішенню від початку повномасштабного російського вторгнення.

 

Постпред нагадав, що з перших днів росія заблокувала українські порти на Чорному морі. Пізніше перешкоджала реалізації Чорноморської зернової ініціативи і врешті-решт вийшла з неї. Протягом майже пів року Москва вчиняє ракетні обстріли портової інфраструктури та зерносховищ на півдні України.

 

«Висновок очевидний, підкреслив Кислиця. - Поки росія здатна вести агресивну війну, над Україною нависатиме загроза голоду».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розправа над хліборобами. Історичні документи про злочин - геноцид українців.