Румунія дякує Україні за відмову від штучного терміну «молдовська мова»

20:46, 18.10.2023
Румунія дякує Україні за відмову від штучного терміну «молдовська мова»

Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку під час спільного засідання двох урядів у Києві. (Фото Кабміну та Офісу президента)

Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку офіційно подякував українській владі за рішення відмовитись від використання штучного терміну «молдовська мова» під час перебування з візитом у Києві у середу, 18 березня.

 

Він нагадав, що цей термін є давнім винаходом Московії. Натомість офіційною для Бухареста і Кишенева відтепер буде лише румунська мова.

 

Як інформує Україна молода, про це Марчел Чолаку заявив на спільному з українським колегою Денисом Шмигалем брифінгу, після спільного засідання урядів Румунії та України в Києві.

 

«На спільному засіданні було прийнято рішення, що відтепер буде визнаватися лише румунська мова, як єдина офіційна мова. Я знаю, що треба ще зробити деякі законодавчі кроки, у тому числі, треба повідомити про це Європейську Раду, але разом ми сьогодні домовилися про це; це рішення було сьогодні прийнято», – оголосив пан Чолаку.

 

Румунський премʼєр подякувавукраїнськомуколезізавідкритістьузусиллях щодо невизнання "так званої молдовської мови", підкресливши, що з цього моменту існує лише одна офіційна мова – румунська.

 

"Я вважаю, що цим рішенням українського уряду винахід Російської Федерації був викреслений", – додав очільник румунського уряду.

 

Також прем’єр-міністр Чолаку зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, який висловив подяку Румунії за вагому практичну допомогу Україні з перших днів повномасштабного російського вторгнення.

 

Президент високо оцінив результати свого нещодавнього візиту до Румунії, а також перше в історії українсько-румунських відносин спільне засідання урядів двох країн, яке відбулося в Києві.

 

«Це велике досягнення після наших домовленостей на рівні президентів щодо розбудови стратегічного партнерства між країнами. Сьогодні ми бачимо розвиток цих домовленостей», – сказав Володимир Зеленський, передає Офіс президента.

 

 

«Сьогодні ухвалено стратегічне рішення, про яке ми говорили, щодо румунської мови. Я думаю, що це відповідь на те, яким чином ми будемо й хочемо працювати разом», – зазначив Зеленський.

 

Як повідомляла «УМ», 24 березня в Молдові набув чинності закон про зміну назви "молдовська мова" на "румунську" у Конституції Молдови та інших державних законах.

 

Нагадаємо, "молдовська мова" виникла в часи СРСР і була кириличним варіантом румунської мови. У Конституції Молдови 1994 року, якою тривалий час керувалась Україна, стаття 13 визначала "молдовську мову" як національну мову країни.

 

Однак у грудні 2013 року Конституційний суд Молдови постановив, що текст декларації про незалежність має перевагу над положеннями конституції. А Декларація про незалежність Молдови від Радянського Союзу, прийнята в 1991 році, передбачала, що державною мовою в Молдові є румунська.