Санду очікує на спільний вступ Молдови і України до ЄС

17:39, 16.10.2023
Санду очікує на спільний вступ Молдови і України до ЄС

Майя Санду/ (facebook.com/maia.sandu)

Президентка Молдови Майя Санду висловила надію, що її країна буде готовою до приєднання до Європейського Союзу навіть раніше, ніж до 2030 року. Вона відзначила, що було б бажано, щоб цей крок був здійснений спільно з Україною. 

 

Як інформує Україна молода, про це вона зазначила в ексклюзивному інтервʼю Радіо Свобода.

 

«Сподіваюся, що Молдова буде готова раніше 2030 року, але це також крайній термін, який ми встановили для себе всередині країни, і ми наполегливо працюємо, і ми сподіваємося, що це буде позитивне рішення в грудні щодо початку переговорів. І ми сподіваємося, що ЄС буде готовий прийняти Молдову в найближчі кілька років», – сказала Санду.

 

За її словами, рішення про те, відбудеться вступ до ЄС одночасно із Україною чи ні, залежатиме від Єврокомісії та інших європейських інституцій.

 

«Ми сподіваємося, що підемо разом. Для нас важливо, щоб до ЄС входила й Україна. І я вважаю, що для України важливо, щоб Молдова також була частиною ЄС. Зрештою, це підхід, заснований на заслугах, і ми будемо наполегливо працювати, і ми сподіваємося, що те саме станеться в Україні», – зазначила президентка Молдови.

 

Україна майже одразу після початку масштабного російського вторгнення подала заявку на вступ до Євросоюзу. Її приклад наслідували також Грузія та Молдова.

 

У червні 2022 року Європейська рада ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського союзу. Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови.

 

Як повідомляла УМ, у 500-й день повномасштабного вторгнення росії в Україну президентка Молдови Мая Санду заявила, що її країна солідарна з українським народом і запевнила, що Кишинів продовжить надавати підтримку Києву.