Вірменію закликають вийти з ОДКБ та СНД і «вирушати» в ЄС

09:54, 02.10.2023
Вірменію закликають вийти з ОДКБ та СНД і «вирушати» в ЄС

Офіційний Ереван стоїть на порозі вагомих змін. (Фото з відкритих джерел)

Низка громадських та політичних сил закликають владу Вірменії якомога швидше розпочати процес виходу з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) та Співдружності незалежних держав (СНД), які пов’язані з РФ та подати заявку на членство в Євросоюзі.

 

Заяву про це вони ухвалили напередодні під час Форуму незалежності.

 

Як інформує УМ, про це повідомила вірменська служба "Радіо Свобода".

 

Автори заяви засудили "загрози з боку Росії та Азербайджану незалежності та територіальної цілісності Вірменії" та закликали вірменську владу вийти з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) та Співдружності незалежних держав (СНД).

 

"У наші дні антивірменська позиція і політика, яку проводить російська влада, жертвами яких став вірменський народ Арцаха (Нагірного Карабаху. - Ред.), не тільки погані, а й ще більше поглиблюють прірву, що виникла між Вірменією та Росією в останні роки, роблячи її практично непереборною, що створює гостру необхідність радикального перегляду всієї чинної договірно-правової бази між Республікою Вірменія та Російською Федерацією", - йдеться у зверненні.

 

Автори заяви розглядають "насильницьку депатріацію арцахських вірмен за допомогою голоду та військової агресії" у тій самій логіці, що й "російську агресію та геноцид проти народу України".

 

Організації та окремі діячі, вітаючи готовність влади Вірменії ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, закликають їх зробити це без жодних застережень.

 

Вони також закликали владу Вірменії вийти з ОДКБ, ЄАЕС, СНД, які фактично очолює Росія, розірвавши всі військові та економічні угоди з РФ та заборонити мовлення російських державних телеканалів і телеканалів, пов'язаних з державою.

 

Заява також закликає звернутися до Європейського Союзу з проханням про повноправне членство, підписати двосторонні угоди про стратегічне партнерство з країнами-членами ЄС, США, Канадою, Індією та іншими демократичними країнами Об'єднаного Заходу, а також ініціювати кроки з поглиблення двостороннього та багатостороннього військового та військово-технічного співробітництва з країнами Заходу та євроатлантичними державами.

 

Як повідомляла УМ, Зміна курсу: Вірменія втрачає довіру до Росії як стратегічного партнера.