Нобелівський фонд скасував запрошення для послів рф, білорусі та Ірану

17:10, 02.09.2023
Нобелівський фонд скасував запрошення для послів рф, білорусі та Ірану

Представники Росії, Білорусі та Ірану не пжають бачити при врученні Нобелівських премій у Стокгольмі.

Нобелівський фонд прийняв рішення відкликати запрошення для послів Росії, Ірану та Білорусі на церемонію вручення Нобелівських премій у Стокгольмі. Міністерство закордонних справ України привітало цей крок, називаючи його "перемогою гуманізму". 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє речник МЗС Олег Ніколенко у Фейсбуці.

 

При цьому Ніколенко висловив подяку усім, хто вимагав відновлення справедливості.

 

«Переконані, що аналогічне рішення має бути ухвалене і щодо російських та білоруських послів в Осло», – наголосив речник МЗС.

 

Фундація Нобеля раніше повідомила про запрошення до Стокгольма на бенкет з нагоди вручення Нобелівської премій послів РФ, Білорусі, а також Ірану. Там пояснили, що прагнуть залучити навіть тих, хто не поділяє цінності Нобелівської премії.

 

Як відомо, п’ять із шести Нобелівських премій щороку вручають у Стокгольмі після процесу номінування, який тримають у таємниці протягом наступних 50 років. А Нобелівська премія миру вручається в Осло, де відбуваються окремі урочистості.

 

Цьогорічні лауреати будуть оголошені на початку жовтня, а святкові церемонії нагородження відбудуться 10 грудня – в річницю смерті Альфреда Нобеля.



Як повідомляла УМ, кілька лідерів опозиційних партій Швеції скасували свої запрошення на банкет із нагоди вручення Нобелівських премій у Стокгольмі після того як стало відомо, що туди запрошено російського посла. Водночас представники уряду Швеції розглядають можливість відмовитися від участі у заході.

 

 

 

.