Голова Верховного Суду Всеволод Князєв затриманий за підозрою у хабарництві

13:43, 16.05.2023
Голова Верховного Суду Всеволод Князєв затриманий за підозрою у хабарництві

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв затриманий слідчими. (Фото з відкритих джерел)

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв і ще одна особа були затримані за підозрою в отриманні хабара. Наразі слідчі дії тривають, однак підозри ще не вручили.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили керівники НАБУ і САП 16 травня на брифінгу щодо викритої схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду.

 

«Зараз уже на цей час є особи, затримані за підозрою у вчиненні вказаного кримінального правопорушення. Ми будемо звертатися до Вищої ради правосуддя з певними клопотаннями про забезпечення заходів кримінального провадження щодо голови суду…На цей час затримано голову Верховного Суду і вживаються заходи щодо перевірки інших осіб і їхньої причетності до кримінального правопорушення», - зазначили прокурори.

 

Підозру Князєву станом на 12:00 ще не вручили, Кримінальний процесуальний кодекс дає на це 24 години. Повідомлення про підозру готується і буде вручено, повідомив прокурор САП. 

 

Дві особи затримані, підозр іще не повідомлено нікому, сказав керівник САП Олександр Клименко.  Слідчі дії з суддями Верховного Суду і посередниками у цій схемі ще тривають. Кошти вилучено.  

 

Директор НАБУ Семен Кривонос заявив, що це – найбільш резонансна справа в історії роботи НАБУ та САП і найбільше викриття в судовій гілці влади. 

 

За словами Кривоноса, бюро отримало інформацію про "діяльність злочинного угруповання із залученням посередників, суддів із залученням керівництва суддівської гілки влади". 

 

НАБУ вирішило здійснити "оперативне проникнення" і діяти за допомогою "детектива під прикриттям".

 

Зауважимо, що окремі ЗМІ з посиланням на джерела в НАБУ повідомляють, що Князєв отримував гроші від людей, які діяли в інтересах олігарха Костянтина Жеваго.

 

Тоді як пресслужба Костянтина Жеваго стверджує, що він не має жодного відношення до дачі хабара голові чи суддями Верховного Суду. Мовляв, у даному випадку правоохоронці нібито зробили «підтасовку» та неофіційний наклеп, а жодних доказів передачі мільйонів від Жеваго – не існує.

 

Як повідомляла УМ, напередодні Бюро економічної безпеки та Служба безпека України оголосили підозру бізнесмену Дмитру Фірташу.