ООН формує евакуаційні групи для порятунку людей на окупованому Лівобережжі Дніпра

16:27, 08.06.2023
ООН формує евакуаційні групи для порятунку людей на окупованому Лівобережжі Дніпра

На Херснщині не бачили жодного представника ООН. (Фото Офісу президента)

Україна і ООН домовились про евакуацію постраждалих людей з окупованого лівобережжя Херсонщини після теракту на Каховській ГЕС.

 

ООН обіцяє негайно сформувати групи у Запоріжжі та Херсоні для надання гуманітарної допомоги, які будуть направлені на постраждалі окуповані території.

 

Однак це станеться за умови, що росія надасть доступ і гарантії безпеки.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві МЗС України за підсумками зустрічі міністра Дмитра Кулеби з координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун у четвер.

 

«ООН невідкладно збільшить обсяги допомоги та направить додаткові сили до Херсонської та інших постраждалих областей. Домовлено, що ООН негайно сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які будуть направлені на постраждалі окуповані території лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей за умови забезпечення безпечного проїзду на окуповані території з підконтрольної уряду України території», – йдеться у заяві МЗС.

 

 

Пан Кулеба запевнив, що Україна надає всі гарантії безпеки ООН для виконання гуманітарних операцій у зоні ураження.

 

«Сторони домовились, що згадані підрозділи ООН вирушать до уражених зон на тимчасово окупованих територіях з наших територій, щойно росія надасть доступ та гарантії безпеки. Наразі Організація Об’єднаних Націй очікує на надання зазначених гарантій від російської сторони та доступу до окупованих територій, постраждалих внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС», – ідеться в заяві.

 

Водночас під час розмови Дмитро Кулеба зазначив пані Браун, що масштаб руйнувань та страждань, завданих громадянам і тваринам, потребує якісно іншого реагування.

 

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що шокований реакцією ООН і Червоного Хреста на підрив російськими окупантами Каховської ГЕС.

 

Після цього Український Червоний хрест публічно відмежувався від міжнародного керівництва організації і спростував заяву про відсутність волонтерів Червоного Хреста на Херсонщині. Мовляв, вони працюють для порятунку людей в режимі 24/7.