Одіозний «слуга» Максим Бужанський відмовився говорити українською в ефірі телемарафону

19:47, 01.06.2023
Одіозний «слуга» Максим Бужанський відмовився говорити українською в ефірі телемарафону

Максим Бужанський неодноразово засвідчував себе українофобом. (facebook.com/max.buzhanskiy.1)

Одіозний нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський категорично відмовився спілкуватися з ведучими українською мовою в ефірі телемарафону.

 

Як інформує Україна молода, мовний інцидент стався під час марафону єдиних новин напередодні, 31 травня.

 

Зокрема, депутата Бужанського запросили в ефір надати коментар, чому він єдиний проголосував проти запровадження 8 травня Днем перемоги над нацизмом.

 

Однак до обговорення цього питання так і не дійшли.

 

Споачтку обранець проігнорував вітання "Слава Україні", хоча за кілька митей таки промовив "Так, слава Україні..".  Після чого почав свою промову російською.

 

На зауваження журналіста Сергія Смальчука, який попросив перейти на українську,  Бужанський заявив, що говоритиме, як хоче.

 

Ще й доводив, що у законі про державну мову не згадується про зобов'язання депутатів говорити виключно українською. До того ж він заявив, що знає українську, але говоритиме рідною мовою, бо має на це право. 

 

«Відповідно до 10 статті Конституції, державна мова – українська, а держава гарантує свободу й розвиток інших мов», – сказав Бужанський.

 

Відтак, дискусія зайшла в глухий кут, адже нардеп почав аргументувати свою затяту позицію тим, що його розуміють і так, до того ж більшість українців теж говорять російською. Зі слів Бужанського, серед них левова частка – українські військові.

 

І це при тому, що за даними опитування, кількість людей, які використовують українську в побуті за останні 4 роки, зросла на 8%. Українською в побуті говорять близько 58% українців.

 

Після кількох реплік депутат вийшов з ефіру.

 

 

У коментарі журналістам мовний омбудсмен Тарас Кремінь зазначив, що не здивований такою поведінкою нардепа, однак звернення щодо цього інциденту наразі не надходило.

 

Як повідомляла "УМ", восени 2022 року мер Дніпра Борис Філатов указав напрямок депутату Максиму Бужанському, з яким посварилися через перейменування вулиці на честь Бандери: «Максиме, разом з полярником Шмідтом можете поки що сісти на крижину і попливти нах@й. Слідом за роZZійським кораблем».