Рада визнала політичний режим в рф рашизмом

19:14, 02.05.2023
Рада визнала політичний режим в рф рашизмом

Рада офіційно визнала режим Путіна людиноненависним (Фото з відкритих джерел)

Сьогодні, 2 травня Верховна Рада затвердила проєкт постанови №9101, якою назвала політичний режим у рф «рашизмом», а ідеологію - людиноненависницькою 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив у Telegram народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

 

Він уточнив, що документ підтримав 281 народний депутат. 

 

Проєкт постанови має таку повну назву: "Про визначення існуючого в Російській Федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людиноненависницьких".

 

Рішення мають передати урядам і парламентам країн світу, а також провідним міжнародним організаціям.

 

Документ було внесено до парламенту 13 березня, його авторами є кілька десятків нардепів із різних фракцій (самого Железняка у списку немає).

 

У пояснювальній записці до проєкту постанови зазначено, що мета заяви – "спонукати до засудження чинного політичного режиму Російської Федерації міжнародним співтовариством" і сформувати єдиний підхід міжнародних інституцій до визначення політики країни-окупанта Росії. 

 

 

Нагадаємо, що РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим та частину Донецької й Луганської областей. А вже 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

 

У квітні сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

 

За даними Офісу генпрокурора станом на 29 квітня 2023 року, із 24 лютого 2022-го в Україні зареєстрували понад 83 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів. 
 

Як повідомляла УМ, також на сьогоднішньому засіданні ВР продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації 90 діб.