Всі воєнні злочинці будуть покарані: Кислиця про ордер на арешт путіна

09:10, 18.03.2023
Всі воєнні злочинці будуть покарані: Кислиця про ордер на арешт путіна

Кислиця сподівається, що ордер на арешт путіна - це перший крок до покарання усіх військових злочинців рф

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця привітав рішення Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт путіна та Львової-Бєлової, котрі відповідають за незаконну депортацію укранських дітей.

 

Також він висловив сподівання, що рішення МКС — це перший крок до того, щоб усі воєнні злочинці РФ рано чи пізно опинилися на лаві підсудних.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із його виступу на засіданні Радбезу ООН.

 

«Є достатні підстави вважати, що на вказаних особах лежить індивідуальна кримінальна відповідальність за ці злочини. Їх звуть Володимир Путін – президент Російської Федерації, та Марія Львова-Бєлова – так звана уповноважена з прав дитини в апараті президента Російської Федерації. Цей крок ще раз свідчить про те, що процес забезпечення справедливості триває і рано чи пізно він закінчиться тим, що Путін, Львова-Бєлова та інші воєнні злочинці будуть на лаві підсудних», – зазначив постпред України.

 

Кислиця подав шокуючу картину злочинів росії, які можуть видаватися неймовірними у XXI столітті, коли окупанти піддавали зґвалтуванням та тортурам цивільних жителів.

 

Він також додав, що війна в Україні призвела до великих людських жертв, внаслідок чого десятки тисяч мирних жителів було вбито, поранено або покалічено.

 

Кислиця нагадав, що рік тому російські авіабомби знищили маріупольський театр, що використовувався як притулок і був позначений величезним написом «Діти».

«Ми досі не знаємо точної кількості жертв, і росія зробила все можливе, аби замести сліди свого злочину, щойно Маріуполь був окупований», – зазначив український посол.

 

«Тактика облоги й випаленої землі, яку застосовує Росія, призвела до руйнування приблизно 59 тис. житлових будинків, 436 лікарень та понад 2,2 тис. навчальних закладів. До цих даних не входять тимчасово окуповані території, в яких реальний рівень руйнувань набагато вищий. Російське вторгнення спричинило найбільшу на сьогодні у світі кризу переміщення людей: приблизно 14 млн українців, або третину населення, було переміщено»,– поінформував Кислиця.

 

Дипломат наголосив, що через російську агресію 17,6 млн українців – або приблизно 40% населення – як і раніше, гостро потребують гуманітарної допомоги.

 

Також він додав, що 174 тис. км², або 30% усієї території України, забруднені вибухонебезпечними предметами, а орієнтовно 50 тис. км² сільськогосподарських угідь непридатні для використання через наявність мін та вибухонебезпечних предметів чи воєнні дії. 
 


Як повідомляла УМ, Президент США Джо Байден заявив, що видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна за скоєні воєнні злочини  є «виправданою».