Віктор Ющенко святкує 69-річчя

14:40, 23.02.2023
Віктор Ющенко святкує 69-річчя

Третій президент України Віктор Ющенко. (facebook.com/president.ukraine)

Третій президент України Віктор Ющенко святкує свій 69 день народження 23 лютого.

 

В часи свого президенства Віктор Андрійович рухався у європейському напрямку та приділяв особливу увагу українській культурі та історії.

 

Про це нагадує Україна молода у четвер, 23 лютого. 

 

Віктор Ющенко народився 1954 року на Сумщині у родині сільських вчителів. У 1975 році закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут. Проходив строкову військову службу в лавах Радянської армії в прикордонних військах на радянсько-турецькому кордоні, після чого працював економістом у Сумській області. 

 

Тривалий час працював у найбільших банках України, а 1993 став головою Національного Банку України. При Ющенку була проведена грошова реформа та введена в обіг національна українська валюта – гривня.



1999-го був призначений на посаду прем'єр-міністра України. У 2002-му сформував і очолив опозиційний блок й увійшов до Верховної Ради, набравши найбільшу кількість голосів, випередивши Комуністичну партію України.

 

2005 року відбулася інавгурація третього Президента України Віктора Ющенка.

 

Віктор Ющенко – перший президент України, який прийшов до влади внаслідок масових протестів під час Помаранчевої революції – протесту проти масової фальсифікації на виборах 2004 року на користь його головного суперника Віктора Януковича.

 

У час його правління почала діяти нова версія Конституції України зі значно послабленими повноваженнями президента та посиленою роллю парламенту. Він запам'ятався жорстким протистоянням з прем'єр-міністрами Віктором Януковичем та Юлією Тимошенко, яких сам у силу обставин подавав на затвердження парламенту.

 

Віктор Ющенко – перший президент України, який розпустив Верховну Раду і у 2007 році відбулись дочасні вибори.

 

Пан Ющенко чи не найбільше запам'ятався гуманітарною політикою: відродженням пам'яті про Голодомор і побудовою меморіального комплексу у Києві, відродженням Мистецького арсеналу як центру культурного життя столиці та відродженням козацької столиці у Батурині.

 

Українці також запам'ятали тривалі розповіді президента у численних інтерв'ю про історію України з прадавніх часів та про Трипільську культуру.

 

Віктор Ющенко добивався отримання плану дій щодо членства в НАТО й був за крок до цього влітку 2008 року. У тому ж році зробив спробу отримати томос про автокефалію української церкви, яка, втім, не була успішною. Також Ющенко у 2008 році започаткував діалог з ЄС про отримання Україною безвізового режиму.

 

Через відверто прозахідну політику виникали постійні конфлікти з Росією, серед наслідків яких було дві великі газові кризи, коли РФ на новорічні свята перекривала постачання газу.

 

Першою дружиною Ющенка була Світлана Михайлівна Колесник. У них народилися дочка Віталіна і син Андрій.

 

У 1998 році Віктор Ющенко одружився з Катериною Чумаченко і вже наступного року в них народилася перша дочка – Софія. Згодом у них народилася ще одна донька Христина і син Тарас. У 2005 році Катерина Ющенко стала громадянкою України, а в 2007 році вийшла з громадянства США. Нині  третій президент має п'ять онуків.

 

 

Найбільшими хобі Віктора Ющенка є бджільництво та збирання предметів старовини. Він має великі пасіки, а також любить сам купувати старовинні речі.



Сьогодні колишній президент живе в селі Нові Безрадичі під Києвом. На території садиби він створив ціле мінісело: крім триповерхового будинку там розмістилися сад, ферма, пасіка, мінімузей української культури, столярна майстерня, ставок.

 

Як повідомляла УМ, напередодні річниці повномасштабного вторгнення росії, Віктор Ющенко звернувся до українців, наголосивши, що Україна сьогодні творить одну з кращих своїх сторінок національного опору.