Рада продовжить воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні

10:24, 04.02.2023
Рада продовжить воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні

Очікується вже шосте голосування парламенту за воєнний стан. (Фото з відкритих джерел)

Незабаром Верховна рада збільшить термін дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні, ймовірно, знову на 90 днів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив у Telegram народний депутат України Ярослав Железняк. 

 

«Ці продовження почнуть діяти після 19 лютого 2023 року і дуже ймовірно триватимуть знову 90 днів. Відповідні два Закони про затвердження Указу будуть внесені Президентом в найближчий час, і після чого відбудеться їх схвалення Радою на наступному тижні», – зазначив Железняк.

 

Нардеп додав, що це буде вже шосте голосування парламенту за воєнний стан. 

 

«До цього Рада вже схвалювала подібні рішення: 24 лютого, 15 березня, 21 квітня, 15 серпня і 16 листопада», – повідомив Железняк.

 

Нагадаємо, що нещодавно уряд заборонив виїжджати чиновникам за кордон. Ухвалені нововведення не мають гендерного забарвлення і стосуються як чоловіків, так і жінок. 

 

У процесі мобілізації за цей час сталося кілька змін. Серед найважливіших  — новий зовнішній вигляд повісток. Вручити повістку військовозобов’язаному, переважно чоловікам від 18 до 60 можуть у різних місцях — як удома, так і на вулиці. Покладено обов’язок із вручення повісток не лише на співробітників центрів комплектування, а й на працівників місцевого самоврядування, керівників підприємств та навчальних закладів та навіть власників нерухомості. Останні можуть вручати повістку особам, що проживають.

 

Як повідомляла УМ, громадяни, яким після проходження медичної комісії, встановили обмежену придатність, під час дії воєнного стану можуть нести службу у лавах Збройних сил України, однак є обмеження щодо деяких родів військ.