Обмежено придатний до служби: в які підрозділи ЗСУ мобілізують

17:38, 07.01.2023
Обмежено придатний до служби: в які підрозділи ЗСУ мобілізують

ВЛК визначає ступінь придатності до військової служби

Громадяни, яким після проходження медичної комісії, встановили обмежену придатність, під час дії воєнного стану можуть нести службу у лавах Збройних сил України, однак є обмеження щодо деяких родів військ.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на українське законодавство та нормативно-правову базу.

 

Після того, як було завершено медичне обстеження, військово-лікарська комісія виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

 

—придатний до військової служби;

—тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду);

—обмежено придатний до військової служби.

 

Обмежена придатність передбачає, що військовозобов’язаний громадянин не може нести службу в мирний час. Однак, під час дії воєнного стану українці з такою постановою можуть бути мобілізовані до лав ЗСУ.

 

Діюче законодавство забороняє обмежено придатним служити у десантних військах, плавскладі, морській піхоті, у спецспорудах. Але їх можуть мобілізувати для несення служби у підрозділах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях та військових навчальних закладах.

 

Тобто, обмежено придатних українців заборонено відправляти на передову. 

 

Якщо в Україні оголошується остання хвиля мобілізації особового складу - цю категорію громадян направлять на проходження ВЛК, де їм повинні будуть видати копію постанови, з переліком тих робіт та видів служби, які протипоказані за станом здоров’я.

 

Як повідомляла УМ, загальна мобілізація та дія воєнного стану подовжена рішенням Верховної Ради України до 19 лютого 2023 року. Тож мобілізувати можуть громадян віком від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок.