Зеленський у Конгресі США: «Україна жива, Україна бореться»

05:39, 22.12.2022
Зеленський у Конгресі США: «Україна жива, Україна бореться»

Зеленський під час виступу в Конгресі США. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський виступив у американському Конгресі, де заявив, що Україна та США перемогли у боротьбі за свідомість людей, тепер Україні необхідно перемогти на полі бою.

 

Він став третім українським лідером, якому випала нагода виступати перед конгресменами. Раніше такої честі були удостоєні лише президенти Віктор Ющенко та Петро Порошенко.

 

Як інформує Україна молода, тези виступу Зеленського наводить американська преса та Офіс президента в ніч на четвер.

 

Коли президент України входив до зали, від конгресменів та американських урядовців лунали гучні оплески та вигуки привітання. У багатьох присутніх була українська символіка, а в деяких – одяг у синьо-жовтих кольорах.

 

 

Свій виступ він почав словами: «Я сподіваюся, що мої слова поваги та вдячності відлунять у кожному серці американця. Україна жива, Україна бореться. Ми перемогли Росію у боротьбі за розуми людей. У нас більше нема страху. Російська тиранія втратила контроль над нами».

 

Президент наголосив, що страх більше ніколи не має впливати на свідомість людей, і США та Україна зроблять усе, щоб світ так само здобув перемогу: «Росіяни зможуть так само здобути перемоги, коли вони зможуть перемогти Кремль у своїй свідомості, у своїй голові».

 

 

Перш за все глава держави подякував за допомогу та закликав і надалі діяти проти агресії Росії спільно. Конгрес Сполучених Штатів 21 раз аплодував стоячи.

 

Він також закликав до продовження фінансової підтримки з боку США, звертаючись до Конгресу: "Ваші гроші – це не благодійність. Це інвестиції у глобальну безпеку і демократію, якими ми розпоряджаємося найбільш відповідально".

 

Українські солдати можуть керувати сучасними американськими танками і літаками, запевнив Зеленський. Нестача в українських військових бронетехніки та авіації затягує цю війну і дозволяє Росії убивати українців та тримати в тоталітарних умовах окуповані міста і села України.

 

На його думку, конгресменам також варто посилити санкції проти Росії та "притягнути до відповідальності терористів за агресію". За його словами, президент США Джо Байден підтримав його мирний план з 10 пунктів, але кожен член Конгресу може допомогти в реалізації.

 

Крім того, Іран виступає союзником Росії у війні проти України та сприяє терористиним атакам.

 

«Іранські убивчі дрони, які йдуть до Росії сотнями, стали загрозою нашій критичній інфраструктурі. Так один терорист знаходить іншого. Щоб воювати проти вільного світу… І це питання часу – коли вони ударять по інших ваших союзниках, якщо ми не зупинимо їх зараз, – сказав президент.

 

 

Зеленський розповів про події на фронті. Зокрема, поблизу Бахмута, де він перебував днями.

 

«Бахмут – це наша фортеця. Російські найманці ревно атакують його з травня, але Бахмут стоїть. Минулого року 77 тисяч людей жили в цьому місті. Зараз там живуть лише кілька людей. Окопи переходять з рук в руки кілька разів на день у лютій боротьбі, навіть у рукопашних боях, але український Донбас стоїть, – сказав глава держави.

 

Президент додав, що усі українці пишаються Збройними силами, тоді як тактика росіян є примітивною.

 

«Вони все спалюють і знищують те, що бачать. Вони посилають злочинців на війну. Наші бійці поводяться так само як американці проти нацистів у 1944 році. Україна тримає стрій і ніколи не здасться», – наголосив Володимир Зеленський.

 

 

Зеленський заявив, що українці святкуватимуть Різдво цього року, незважаючи на звірства війни: "Навіть якщо не буде електрики, світло нашої віри в себе не згасне".

 

За його словами, прямо зараз як наслідок російських ударів більше десяти мільйонів людей в Україні – без електрики. Мільйони – без тепла і води, - сказав він.

 

При цьому українці не жаліються та не порівнюють, кому легше жити, а кому гірше, оскільки це є війною за незалежність України.

 

«Ми пройдемо свою війну за незалежність. Ми зустрінемо це Різдво – і якщо не буде електрики, світло нашої віри у себе все одно не згасне. Якщо будуть російські ракети – ми зробимо все, що можемо, щоб захиститись. Якщо будуть іранські дрони, і нашим людям доведеться йти у бомбосховище у вечер перед Різдвом – українці і там сядуть за святковий стіл і підтримають одне одного. І ми почуємо мільйони голосів українців, які усі бажатимуть одного – перемоги», – сказав президент.

 

Президент закінчив свою промову, сказавши, що Україна досягне "абсолютної перемоги", повторивши свої слова з початку виступу: "Україна жива і сильна".

 

Наприкінці свого виступу Зеленський передав Конгресу бойовий прапор від захисників Бахмута, як вияв вдячності за допомогу.

 

Володимир Зеленський згадав слова 32-го президента Сполучених Штатів Фракліна Рузвельта про те, що “американський народ у своїй праведній могутності доб’ється абсолютної перемоги”.

 

«Коли я був позавчора в Бахмуті, наші герої передали мені цей прапор. Це бойовий прапор. Прапор тих, хто захищає Україну, Європу і світ ціною своїх життів. Вони попросили мене передати цей прапор Конгресу США – членам Палати представників і сенаторам, чиї рішення можуть врятувати мільйони людей. Хай же ці рішення будуть ухвалені! Хай цей прапор буде у вас, пані та панове», – сказав глава держави.

 

                          Володимир Зеленський та Ненсі Пелосі на фоні прапора України від захисників Бахмута. 

 

Після цього спікерка Палати представників Ненсі Пелосі подарувала українському гостю прапор Сполучених Штатів, який був піднятий на Капітолії на честь візиту президента України.

 

«Дякую. Це забагато для мене. Це все – для нашого величного народу», – сказав Зеленський у відповідь на таку теплу зустріч.

 

Як повідомляла «УМ», перед тим Зеленський зустрівся із президентом США Байденом у Білому домі.

 

Після перемовин лідери офіційно підтвердили надання Україні комплексу Patriot.