Росія готує напад на Молдову та погрожує Греції

16:32, 19.12.2022
Росія готує напад на Молдову та погрожує Греції

На початку наступного року Кремль атакувати е Молдову — Олександр Мустяце

Глава Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Олександр Мустяце заявив, що рф планує вторгнення до Молдови вже на початку 2023 року.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив в інтерв'ю телеканалу TVR Moldova.

 

Чиновник зазначив, що зараз опрацьовуються кілька сценаріїв, згідно з якими Москва спробує вторгнутися до Молдови.

 

«Питання не в тому, чи почне РФ наступ на територію Молдови, а в тому, коли це відбудеться: або на початку року – у січні-лютому, або пізніше, у березні-квітні. Судячи з інформації, що є у нас, Російська Федерація не має наміру зупинятися. Її мета: об'єднання з Придністров'ям – територією, яка є частиною Молдови, і тоді можна однозначно сказати, що так, вони мають намір дійти сюди. Що буде далі, і які їхні наміри щодо Кишинева – ми не можемо судити, але це реальний і дуже високий ризик», – заявив Олександр Мустяце.

 

Глава СІБ також нагадав, що в Колбасній (Молдова) є найбільший склад боєприпасів у Європі, що добре охороняється російською армією. За однією з гіпотез, ці боєприпаси будуть використані у військовому протистоянні.

 

Окрім цього, Росія погрожує Греції через плани надати ППО Україні. 

 

Коментар з погрозами у понеділок з’явився на сайті дипвідомства РФ.

 

«Плани про постачання Києву С-300 та інших засобів ППО є провокаційними та «відверто ворожими» щодо Росії», —заявила речниця МЗС росії Марія Захарова.

 

Міністерство закордонних справ Росії вдалось до погроз Греції після того, як грецька влада висловила готовність передати Україні зенітно-ракетні системи С-300 за умови розміщення на Криті американських комплексів Patriot.

 

Захарова у своїй заяві дотримується традиційної для РФ пропагандистської лінії з безпідставними звинуваченнями у бік Києва.

 

«Офіційні Афіни не турбує, що, спрямовуючи озброєння в зону бойових дій, вони стають прямими співучасниками українських неонацистів, які ведуть злочинну війну проти мирного цивільного населення Донбасу, Запоріжжя та Херсонщини, зокрема численних етнічних греків, які проживають там», – зазначила Захарова.

 

За її словами, потенційна передача Україні систем С300 стане «грубим порушенням» російсько-грецьких міжурядових угод про військово-технічне співробітництво та «неминуче матиме наслідки».

 

«Поки ще не пізно, можна відмовитися від небезпечних задумів. Ще раз попереджаємо грецьке керівництво про відповідальність», – заявила Захарова.

 

Як відомо, нещодавно міністр оборони Греції Ніколаос Панайотопулос заявив, що Афіни можуть передати Україні зенітно-ракетні комплекси С-300 в разі, якщо Сполучені Штати розмістять замість них на Криті свої ЗРК Patriot.

 

Як повідомляла УМ, прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що після того, як росія напала на сусідню Україну, її країна побоюється можливого вторгнення з боку рф.