росія готується до тривалої війни в Україні – Столтенберг

00:50, 17.12.2022
росія готується до тривалої війни в Україні – Столтенберг

Столтенберг наголосив, що зараз "триває дискусія" щодо постачання систем ППО Patriot (nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг поділився своїми думками про військову стратегію диктатора путіна з огляду на масований ракетний обстріл України, який відбувся в п’ятницю, 16 грудня.

 

На його переконання, росія готується до тривалої війни в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це генсек Альянсу сказав у в інтерв'ю France 24.

 

Столтенберг впевнений, що ті члени НАТО, які підтримують Київ, повинні продовжувати надсилати зброю, доки диктатор путін не зрозуміє, що він не може перемогти на полі бою.

 

Попри деокупацію територій та успіх на фронті, генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу зауважує, що немає жодних ознак того, що путін відмовився від своєї загальної мети контролю над Україною.

 

"Ми не повинні недооцінювати росію. Вона планує тривалу війну. Ми бачимо, що вони мобілізують більше сил, що вони також готові зазнати багато втрат, що вони намагаються отримати доступ до більшої кількості зброї та боєприпасів. Ми маємо розуміти, що президент путін готовий бути у цій війні тривалий час і розпочинати нові наступальні операції", — зазначив Єнс Столтенберг.

 

І додав, що союзники по НАТО на чолі зі США надіслали в Україну зброю на мільярди доларів. Це допомогло змінити ситуацію у перебігу війни та поставити москву на задній план.

 

"Швидше за все, ця війна закінчиться за столом переговорів, як і більшість воєн. Але будь-яке рішення має забезпечити перемогу України як суверенної, незалежної держави. Найшвидший спосіб досягти цього — підтримати їх (Україну. — Ред.) військовою силою, щоб президент путін розумів, що він не може перемогти на полі бою. А повинен сісти і вести переговори в дусі доброї волі", - сказав він.

 

Пан Столтенберг наголосив, що зараз "триває дискусія" щодо постачання систем ППО  Patriot, але зазначив, що союзники по НАТО мають бути впевнені, що в них достатньо боєприпасів і запасних частин, щоб зброя, відправлена досі, працювала.

 

Вимоги України надати більше зброї і величезний потік боєприпасів виснажили запаси членів НАТО і викликали побоювання, що оборонна промисловість альянсу може виявитися неспроможною виробити їх достатньо.

 

"Ми нарощуємо виробництво саме для цього: щоб мати можливість поповнити наші власні запаси для стримування і оборони, а також продовжувати надавати підтримку Україні в довгостроковій перспективі", – сказав Столтенберг.

 

На його думку, повномасштабне вторгнення путіна в Україну стало сейсмічним потрясінням для Заходу і змусило НАТО зміцнити свій східний фланг.

 

"Це найнебезпечніша криза безпеки в Європі з часів Другої світової війни. Це поворотний момент для безпеки", – констатував генсек.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Головнокомандувач ЗСУ Залужний дав оцінку можливостям ворога і назвав командувача російських військ в Україні Суровікіна держимордою, тобто типовим командиром часів Петра І.