Залужний вважає Суровікіна типовим держимордою царських часів

15:15, 15.12.2022
Залужний вважає Суровікіна типовим держимордою царських часів

Генерал Залужний добре вивчив ворога та його тактику ще з чеенських війн. (Фото Офісу президента)

Головнокомандувач ВСУ Валерій Залужний дав оцінку командувачу російськими військами в Україні Сергію Суровікіну, назвавши його типовим командиром часів Петра І.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив у інтерв’ю виданню The Economist.

 

«При всій повазі до пана Суровікіна, якщо подивитися на нього, то це звичайний командир часів Петра І, скажімо так, держиморда. Дивишся на нього і розумієш, що або ти виконуєш завдання, або тобі кінець. А ми давно зрозуміли, що такий підхід не працює»,— зазначив Залужний.

 

За словами головнокомандувача, в українській армії все інакше – іноді 21-річні лейтенанти командують чоловіками, яким по 50-60 років. А «тримати порядок кулаками і біцепсами» в Збройних силах України не виходить.

 

«Завжди можна бути нормальним. Бути нормальним - це значить залишатися людиною в будь-якій ситуації - це найголовніше. Залишатися людиною, ставати лідером. Бути розумнішим, бути сильнішим, бути талановитішим і тоді намагатися керувати людьми. Це релігія, яку я сповідую»,— наголосив головнокомандувач.

 

Залужний підкреслив, що довіряє своїм генералам, а також слухає тих, хто на місцях. «Тому що ініціатива там»,- пояснює головнокомандувач українських військ.

 

 

За словами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, росіяни готують близько 200 тисяч нових солдатів, які, швидше за все, навесні знову підуть на Київ. 

 

«Російська мобілізація спрацювала. Це неправда, що їхні проблеми настільки жахливі, що ці люди не будуть воювати. Вони будуть воювати. Цар каже їм іти воювати, і вони йдуть воювати.

 

Я вивчав історію двох чеченських воєн - все було так само. Можливо, вони не так добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему. За нашими оцінками, у них є резерв в 1,2-1,5 млн осіб...»,—заявив Залужний. 

 

Видання повідомляє, що генерал Залужний разом з президентом України Володимиром Зеленським та командувачем Сухопутних військ генералом Олександром Сирським попередили про критичні випробування кілька місяців тому.

 

«Боєприпаси готуються, не дуже хороші, але все ж таки. Це не будуть ті ресурси, які могли б бути за два роки перемир'я. Це буде паршиво, і бойовий потенціал буде дуже і дуже низьким, навіть якщо він набере ще мільйон людей в армію, щоб кидатися трупами, як це робив Жуков (радянський воєначальник часів Другої світової війни), це все одно не принесе бажаного результату»,— додав Залужний.

 

Західні джерела повідомляють, що командувач російськими військами генерал Сергій Суровікін завжди розглядав конфлікт з Україною як багаторічний.

Генерали російського диктатора Володимира Путіна наполегливо продовжують підготовку і розгортання нещодавно мобілізованих військ та переоснащення промисловості, щоб допомогти військовим - в тому числі, як кажуть українські командири, шляхом виробництва артилерійських снарядів.

 

Відзначається, що заморожування війни повторило б помилку трьох років, які передували вторгненню 24 лютого 2022 року: «За цей час Путін нескінченно розмовляв з лідерами Заходу, які потурали йому, в той же час готуючи армію до вторгнення».

 

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний заявив, що Україна зможе вийти на рубежі 23 лютого, якщо матиме 300 танків, близько 700 бойових машин піхоти та пів тисячі гаубиць.

 

«Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, я думаю, абсолютно реально вийти на рубежі 23 лютого»,— зазначив він.

 

Залужний підкреслив, що наразі  того, що отримують ЗСУ значно менше, ніж потрібно. Він додав, що "з такими ресурсами не може проводити нові великі операції", хоча ЗСУ зараз працюють над однією з них. За його словами, ця операція "вже на підході".

 

Відповідаючи на питання, чи якось стримують союзники Україну від наступу на Крим, Залужний зазначив, що для того, щоб вийти до кордонів Криму, ЗСУ треба подолати відстань у 84 км до Мелітополя.

 

Він додав, що цього буде достатньо, оскільки звільнення Мелітополя дасть Україні повний вогневий контроль сухопутного коридору до АРК – ЗСУ з Мелітополя зможуть вести вогонь по Кримському перешийку з тих же "Хаймарсів" і тп.

 

Але щоб дійти до Мелітополя, Україні потрібні ресурси, підкреслив Залужний.

 

Як повідомляла УМ, у тимчасово окупованій Горлівці Донецької області українські захисники, завдяки інформації від українського підпілля, точковим ударом знищили понад сотню російських окупантів.