Україна запрошена до участі в розслідуванні ракетного інциденту в Польщі

14:39, 17.11.2022
Україна запрошена до участі в розслідуванні ракетного інциденту в Польщі

Слідчі на місці трагедії у Пшеводові. (Скріншот відео)

Президент Володимир Зеленський заявляє, що Україна таки отримала запрошення долучитися до спеціальної міжнародної комісії для розслідування обставин падіння ракети у польському селищі Пшеводув Люблінського воєводства.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави розповів під час онлайн-спілкування на Bloomberg New Economy Forum  четвер.

 

"Учора ми наполягали, щоб нас долучили до створення міжнародної слідчої комісії і вчора вже пізно ввечері отримали підтвердження. Авжеж, із самого ранку наші професійні люди поїхали на місце і долучаться до цієї професійної спільноти", - сказав Зеленський, відповідаючи на запитання щодо інциденту 15 листопада в Польщі.

 

І додав: «Доки розслідування не завершиться, ми не можемо сказати точно, які ракети чи їх частини впали на території Польщі. Але ми бачили картинки діаметра вирви. Це не могли бути тільки залишки протиракетних систем».

 

Президент нагадав, що в день, коли стався інцидент, росія випустила по Україні майже 100 ракет і зазначив, що вже були випадки, коли російські ракети або їх уламки впали за межами України. Очевидно, Зеленський говорив про Молдову, де 10 жовтня впала російська ракета, збита українською ППО.

 

«Я не знаю точно, що трапилося цього разу, на 100%. Світ також не знає на 100%. Я впевнений, що це була російська ракета. Ми вдячні, що нас не звинувачують, тому що ми боремося із російськими ракетами на нашій території», – додав глава держави.

 

Про те, що українці також братимуть участь у розслідуванні падіння ракети в Пшеводові, також повідомив віце-спікер польського Сейму Ришард Терлецький, пише Polsat.

 

«Ми дуже серйозно ставимося до розслідування цього інциденту. Звичайно, вся провина за це лежить на Росії, адже саме вона розпочала війну», – наголосив віце-спікер Сейму Польщі.

 

Він запевнив, що до дослідження місця події та всіх обставин будуть залучені українські експерти. «Так що я думаю, що все це питання буде спокійно вияснено», – наголосив Терлецький.

 

Нагадаємо, у польському селі Пшеводув Грубешівського повіту, неподалік від українського кордону, внаслідок вибуху ракети у вівторок загинули двоє людей.

 

Як повідомляла «УМ», Польське Бюро національної безпеки попередньо вважає, що всі докази, зібрані НАТО, США та Варшавою, вказують на падіння ракети української ППО у селищі Пшеводов.

 

Наразі слідчі вивчають уламки снаряда, звіряють напрямок прильоту та кількість витраченого палива.

 

Президент Зеленський напередодні  наголосив, що українські системи ППО не випускали ракету по Польщі. Президент США Джо Байден у відповідь на це заявив, що "це не доказ".