Україна може отримати доступ до місця вибуху ракети у Польщі – канцелярія Дуди

12:20, 17.11.2022
Україна може отримати доступ до місця вибуху ракети у Польщі – канцелярія Дуди

Наразі польські слідчі вивчають у Пшеводові уламки снаряда, звіряють напрямок прильоту та кількість витраченого палива. (tvn24.pl)

Польське Бюро національної безпеки вважає, що всі докази, зібрані НАТО, США та Варшавою, вказують на падіння ракети української ППО у селищі Пшеводов.

 

Наразі слідчі вивчають уламки снаряда, звіряють напрямок прильоту та кількість витраченого палива.

 

У перспективі Україна може отримати доступ до місця падіння ракети.

 

Як інформує Україна молода, про це сказав головний радник президента Польщі із зовнішньої політики Якуб Кумох в інтерв'ю телеканалу TVN 24.

 

«Українці запросили доступ до місця проведення розслідування. Якщо обидві сторони погодяться, наскільки я знаю, заперечень з американської сторони немає, такий доступ вони отримають найближчим часом», — зазначив він.

 

За словами радника, Польща має відеодокази вибуху. Він не розкривав зміст кадрів, оскільки бачив їх у секретному режимі.

 

«Прем'єр таку інформацію дав, такі матеріали є. Це звичайні кадри з кордону, де видно деякі речі. Ми хотіли б донести це до української сторони та працювати разом. Я хочу, щоб українці першими побачили, які матеріали є у нашому розпорядженні», — додав пан Кумох.

 

Він констатував, що росія 15 листопада завдала масованого ракетного удару по Україні, тому саме агресор несе повну відповідальність за вибух у Пшеводові.

 

«Ніхто не звинувачує Україну в бомбардуваннях польської території. Якщо людина вийшла на дорогу і спровокувала зіткнення автомобіля з автобусом. Хіба машина винна? Ні, людина, яка виїхала на дорогу і стала причиною аварії», — навів приклад президентський радник.

 

І додав: «Сьогодні є багато свідчень того, що одна з ракет, яка мала збити російську ракету, не влучила в ціль, не спрацювала система самознищення, і ця ракета, на жаль, призвела до трагедії».

 

На запитання, які докази є у слідства, він відповів: "Уламки ракети, глибина кратера, експерти вираховують напрямок, звідки прилетіла ракета, навіть кількість палива, яке вона використала".

 

Тоді як глава Бюро національної безпеки Польщі Яцек Півночі в інтерв'ю RMF 24 сказав, що всі докази, зібрані НАТО, США та Польщею вказують на падіння ракети С-300, запущеної українською ППО.

 

«Це зенітна ракета-перехоплювач, одна справа — засікти її, а інша — збити. Чи був збій у самій ракеті, чи помилка при введенні даних — це предмет роботи фахівців», — пояснив він.

 

Президент Польщі Анджей Дуда, як сказав голова бюро, не заперечував відправлення на місце вибуху українських спостерігачів.

 

Нагадаємо, раніше Польща відмовилася задіяти 4 статтю НАТО через падіння ракети у Пшеводові. Глава польського уряду Матеуш Моравецький сказав, що це не було навмисною атакою території країни.

 

Як повідомляла «УМ», Президент України Володимир Зеленський напередодні  наголосив, що українські системи ППО не випускали ракету по Польщі. Президент США Джо Байден у відповідь на це заявив, що "це не доказ".