Україна не спрямовувала ракети на Польщу й обов’язково має брати участь у розслідуванні – Зеленський

23:06, 16.11.2022
Україна не спрямовувала ракети на Польщу й обов’язково має брати участь у розслідуванні – Зеленський

Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ з нагоди Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський наголошує, що українська сторона обов’язково має бути залучена до роботи спільної слідчої групи зі з’ясування обставин потрапляння ракети на територію Польщі біля кордону з нашою державою під час російського масованого ракетного обстрілу.

 

За його словами, Україна точно не спрямовувала ракети на територію Польщі.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав під час зустрічі з представниками ЗМІ з нагоди Дня працівників радіо, телебачення та зв’язку в середу, передає Офіс Президента.

 

Зеленський заявив, що, за інформацією командувача Повітряних сил ЗСУ та Головнокомандувача ЗСУ, це не був ракетний удар з українського боку, і він не сумнівається в їхніх даних.

 

Відтак, Президент переконаний, що представники України мають бути допущені на місце влучання ракети на польській території.

 

«Це справедливо й чесно. Ми маємо право бути у спільній слідчій групі. Відповідно до будь-яких норм, дипломатії тощо. Тим паче що ми всі – партнери», – зазначив Верховний Головнокомандувач.

 

І додав, що Україна хотіла б обмінятися інформацією з партнерами, отримати факти, докази та провести розслідування, і вже потім можна було б робити висновки.

 

«Ми – справедлива держава. І якщо це було використання нашої ППО, і якісь уламки знайшли на території Польщі, я хочу цих доказів. Якщо якийсь уламок убив цих людей, то нам потрібно просити вибачення. Ми ж чесні люди. Але тільки спочатку – слідство, доступ, дані, які у вас є. Я одразу сказав, що хочу, щоб заслухали в закритому режимі наші Повітряні сили», – сказав глава держави журналістам.

 

 

Зеленський також повідомив, що із завданих ракетних ударів у часі із цією подією збігається один удар – на українській території.

 

«У нас є фіксація, що той удар, який збігається в часі із цим випадком, стався в небі, на нашій території. Так, ми не можемо виключати, що на швидкості якийсь уламок полетів. Та для цього є слідство. Але головне: діаметр – 20 метрів, глибина – 5 метрів. Може бути уламок чи ні? У мене є своя думка. Я вважаю, що це російська ракета, довіряючи доповіді військових», – зазначив Президент України.

 

Крім того, він звернув увагу, що ЗСУ та наша протиповітряна оборона сьогодні є щитом, який захищає і Східну Європу від можливого влучання російських ракет, і про це необхідно говорити.

 

Водночас, нарешті офіційну позицію щодо інциденту навели і у Вашингтоні. Так, речниця Ради нацбезпеки Білого дому Адрієн Вотсон заявила, що Сполучені Штати повністю довіряють розслідуванню вибуху через падіння ракети на території Польщі, яке здійснює польський уряд, і покладають кінцеву відповідальність за нього на росію незалежно від того, хто випустив ракету.

 

Вона підкреслила, що США поки не мають даних, які б суперечили попередній оцінці польської сторони про те, що вибух, найімовірніше, був спричинений українською ракетою протиповітряної оборони.

 

«Разом з тим, якими б не були остаточні висновки, очевидно, що стороною, яка несе повну відповідальність за цей трагічний інцидент, є росія, яка обстріляла Україну ракетами, спеціально призначеними для ураження об'єктів цивільної інфраструктури. Україна мала – і має – повне право захищати себе»,– наголосила пані Вотсон.

 

За її словами, США будуть надалі прозоро ділитися будь-якою новою інформацією, пов’язаною з вибухом у Польщі, та перебуватимуть на зв’язку з українською стороною.

 

Як повідомляла «УМ», у середу президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вибухи на сході Польщі були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент з ракетою нападом на країну.

 

Тоді як секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна виступає за спільне з партнерами подальше детальне вивчення інциденту з падінням ракети у Польщі і просить доступу для українських фахівців.