Рада розгляне визнання незалежності Татарстану

16:35, 10.11.2022
Рада розгляне визнання незалежності Татарстану

Український парламент визнає незалежність Республіки Татарстан та встановить з нею дипломатичні стосунки

У Верховній Раді зареєстрували постанову про визнання державного суверенітету та незалежності Татарстану. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила голова делегації парламенту України у ПАРЄ Марія Мезенцева  у своєму телеграм-каналі.

 

«До Верховної Ради подано проєкт постанови про визнання державного суверенітету та незалежності Татарстану. Проєкт зареєстровано 9 листопада. Як співавторка законопроєкту хочу зазначити, що декларацію про державний суверенітет Татарстан ухвалив ще 30 серпня 1990 року, але про свою незалежність не оголошував», - написала вона.

 

Серед інших ініціаторів постанови 8195 - колеги Мезенцевої з фракції "Слуга народу" Олег Дунда, Віталій Безгін і Георгій Мазурашу, а також Юлія Клименко з фракції "Голос", а також члени міжфракційного депутатського об'єднання (МДО) «За деколонізацію та демонтаж російської імперії» 

 

Депутати посилаються на те, що згідно з прийнятими раніше нормативними актами Татарстан є самостійною державою:

 

24 жовтня 1991 року Верховною Радою Татарської РСР було прийнято постанову про Акт державної незалежності Республіки Татарстан.

 

21 березня 1992 року відбувся референдум про незалежність Республіки Татарстан, у якому взяли участь 81,7% громадян Татарстану. Як результат, 61,4% брали участь у голосуванні при майже 82% явці погодилися з формулюванням, що «Республіка Татарстан є суб'єктом міжнародного права, суверенною державою, яка має право встановлювати відносини з Російською Федерацією та іншими республіками та державами на основі рівноправних договорів».

 

30 листопада 1992 року Верховна Рада Республіки Татарстан на основі волевиявлення народу прийняла Конституцію Республіки Татарстан, яка проголошувала суверенну республіку. 

Члени МДО «За деколонізацію та демонтаж російської імперії» та автори проєкту постанови вважають, що український парламент має визнати незалежність Республіки Татарстан, а президент та Кабінет міністрів встановити з нею дипломатичні відносини.

 

Автори проєкту постанови зазначають, що Верховна Рада також має закликати держави-члени ООН визнати незалежність Татарстану слідом за Україною.

 

«Поневолені народи Росії мають право на суверенітет та незалежність. Тим більше Татарстан, який має довгу історію національно-визвольних рухів. На черзі Башкортостан, Калмикія, Істрія, Бурятія, Якутія», – вважає співавтор проекту ухвали Олег Дунда.

 

Тим часом рашисти уже почали істерити через ініціативу депутатів Верховної Ради. Мовляв, українці прагнуть «расшатывать национальное единство» країни-терористки Росії. І за звичкою заявляють: за такі прагнення всіх українців треба знищити. Однак за 260 днів війни українці до таких заяв рашистів звикли і на істерики пропагандистів не реагують.  

 

Республіка Татарстан - республіка у складі Російської Федерації, входить у Приволзький федеральний округ Росії. Столицею республіки є місто Казань.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада України визнала Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудила вчинення геноциду чеченського народу. 
 

Башкири у вигнанні закликали Україну визнати окупацію Башкортостану.