Безвідповідальна ядерна риторика Росії є неприйнятною – заява країн G7

18:10, 04.11.2022
Безвідповідальна ядерна риторика Росії є неприйнятною – заява країн G7

Міністри закордонних справ G7 оприлюднили заяву за підсумками засідання у німецькому Мюнстері. (auswaertiges-amt.de)

Міністри закордонних справ G7 (Велика сімка) виступили з підтримкою України та заявили, що допомагатимуть їй стільки, скільки буде потрібно.

 

Дипломати відкинули звинувачення росії в тому, що Україна нібито готує так звану "брудну бомбу", і закликали припинити ядерну риторику.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у оприлюдненій спільній заяві міністрів за підсумками засідання у німецькому Мюнстері у п’ятницю.

 

«Безвідповідальна ядерна риторика росії є неприйнятною. Будь-яке застосування росією хімічної, біологічної або ядерної зброї матиме серйозні наслідки. Ми також відкидаємо неправдиві заяви росії про те, що Україна готує радіологічну «брудну бомбу», - йдеться у заяві.

 

Зазначається, що інспекції Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердили, що ці звинувачення є безпідставними.

 

Дипломати «великої сімки» також наголосили: «Ми засуджуємо нещодавню ескалацію з боку росії, включаючи її напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру, зокрема енергетичні та водні об'єкти, по всій Україні з використанням ракет та іранських безпілотників».

 

У заяві також засуджується триваюче захоплення та мілітаризація росією української Запорізької атомної електростанції, викрадення та жорстоке поводження з українським персоналом, а також навмисна дестабілізація її роботи.

 

«Ми підтримуємо зусилля МАГАТЕ щодо створення Зони безпеки та захисту», - підкреслили підписанти заяви.

 

Під час зустрічі міністри також обговорили потреби України у підготовці до зими, зокрема, необхідність підтримки ремонту та відновлення енергетичної та водної інфраструктури.

 

Як повідомляла «УМ», президент Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з німецьким канцлером Олафом Шольцем виступив проти використання ядерної зброї і висловив пряме зауваження щодо необхідності не допустити ескалації війни росії в Україні.