Зеленський закликав європейців припинити всі відносини з росіянами

00:05, 30.08.2022
Зеленський закликав європейців припинити всі відносини з росіянами

Зеленський під час виступу перед учасниками 17-го Стратегічного форумі у місті Блед. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський закликав європейських політиків припинити всі відносини з росією.

 

Йдеться про вирішення питання з туристичними візами для росіян та про повне ембарго з боку всіх європейських країн.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав у зверненні до учасників  17-го Стратегічного форумі у місті Блед (Словенія), передає Офіс Президента.

 

Зокрема, Верховний Головнокомандувач нагадав, що йдеться не лише про російську агресію проти України, але й про весь тиск росії на Європу: це енергетична, цінова кризи у Європі, які штучно загострюються росією.

 

«Коли ми говоримо про все це, ми маємо на увазі далеко не тільки тих, хто перебуває на вищих щаблях російської владної ієрархії. Йдеться про тисячі й тисячі різних людей із паспортом громадянина Росії», - наголосив Зеленський.

 

І додав, що йдеться про тих, хто стріляє на полі бою по наших воїнах і розстрілює в потилицю мирних людей, хто тисне на кнопки запуску російських ракет по українських містах та розробляє й виробляє ці ракети та іншу зброю, що використовується для терору.

 

«Ідеться про тих, хто утримує корумпованих російських посадовців і генералів, хто керує численними бізнесами, які повʼязані з корумпованими посадовцями росії. Тих, хто сіє ненависть до будь-яких проявів свободи, пропагує війну, підтримує репресії. Йдеться про тих, хто мовчить, коли бачить все це, і хто нічого не робить – не протестує, не бореться, навіть коли перебуває у повній безпеці у європейських країнах», - сказав Президент.

 

Він також акцентував: «І, за логікою будь-якої нормальної людини, саме громадяни росії, у яких залишилося щось людське, мають бути найпершими в протидії війні. Якщо у них є совість, якщо у них є сором. Але ми не бачимо постійних і помітних антивоєнних протестів за участю громадян цієї держави – навіть там, де для них немає ризику будь-яких репресій за протести, ще раз це повторюю. А чому так? Я залишу вам це запитання. Воно складне: то чому ж так?».

 

 

Виходячи з цього, Володимир Зеленський підкреслив:

 

«Європа не тиха гавань де можна просто пересидіти той час, коли хтось інший бореться проти російського терору. Але, на жаль, багато громадян росії саме так сприймають Європу. Саме для цього їм потрібні європейські візи. І на жаль, жодна, жодна з ваших країн не застрахована від того, що військові злочинці, на чиїх руках кров українців, приїдуть до вас просто як туристи, а одного разу отримають наказ і стануть зовсім не туристами. Так не має бути».

 

На його думку, європейці мають захистити себе від цього. Зеленський також заявив, що росія має потрапити під повне ембарго з боку всіх країн, які цінують волю. І це ембарго має торкнутися всіх відносин з державою-терористом, поки росія продовжує війну і окупує чужу територію.

 

Як повідомляла «УМ», 8 серпня президент Зеленський закликав західні країни закрити в'їзд для всіх росіян. Цю ідею підтримали Латвія, Естонія, Чехія, Фінляндія, Данія. Проти виступили Кіпр та Греція.

 

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель виступив за вибірковий підхід до видачі віз до Євросоюзу громадянам росії.

 

Зауважимо, що істерика росіян пов’язана не з втратою шопінгу в Мілані, а з тим, що це — глибокий ментальний удар. Вони вперше за останні 22 роки стикаються з тим, що силою не можуть нічого продавити. Всі розповіді про «залізну завісу» — це дурниці для лібералів. Вони (путін, лавров і так далі) могли хамити всьому світові, і їх боялися. А тут їх перестають боятися.