росія не має морального права засідати у G20

09:52, 20.08.2022
росія не має морального права засідати у G20

Участь України в осінньому саміті G20 буде залежати від безпекової ситуації в країні і від складу учасників саміту. (Фото з відкритих джерел)

У Міністерстві закордонних справ Великої Британії вважають, що агресивна росія не має морального права засідати в G20, доки вона продовжує вторгнення в Україну.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив представник МЗС Великої Британії, пише Reuters.

 

"Ми вітаємо зусилля Індонезії щодо забезпечення розгляду наслідків війни з росією на зустрічах G20, а також ознаки того, що Україну може представляти президент Зеленський на саміті лідерів G20", - наголосили в міністерстві.

 

Напередодні представники Ради нацбезпеки Білого дому заявили, що Президент України Зеленський має взяти участь у саміті G20 (Групи двадцяти) на Балі, якщо туди приїде Путін.

 

«Як публічно заявив сам президент Байден, він не думає, що президент путін має бути присутнім на G20, оскільки він веде війну проти України. Але якщо Путін візьме участь, то Зеленський теж має взяти участь на саміті G20», - вважають у Вашингтоні.

 

Як відомо, президент Індонезії Джоко Відодо заявляв, що путін і китайський лідер Сі Цзіньпін візьмуть участь у саміті G20, який відбудеться на острові Балі в листопаді.

 

Індонезія також запросила українського президента Володимира Зеленського взяти участь у саміті на Балі.

 

Зеленський заявляв, що участь України в осінньому саміті G20 буде залежати від безпекової ситуації в країні і від складу учасників саміту.

 

США та їхні союзники наполягають на тому, щоб після російського вторгнення в Україну з путіним варто поводитися як із вигнанцем, але такі країни, як Індонезія та Індія, відкинули цю ідею.

 

Байден ще не сказав, чи поїде він на Балі для участі у конференції, хоча офіційні особи США брали участь у зустрічах перед самітом лідерів. Байден і Сі також сказали своїм помічникам запланувати особисту зустріч, яка стане їхньою першою особистою бесідою з того часу, як Байден став президентом.

 

У березні Байден заявляв, що, на його думку, росію слід виключити із G20 через вторгнення в Україну, але визнав, що інші члени групи, включаючи Індонезію, можуть не погодитись. Чиновники Білого дому заявили, що приватно передали Індонезії своє бажання, щоб росія не була присутня.

 

Нагадаємо, у липні на Балі відбулася зустріч міністрів закордонних справ у форматі "Великої двадцятки", на якій дипломати G20 влаштували бойокот главі МЗС росії сергію лаврову, після чого той поїхав.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Міноборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні у розмірі до $775 мільйонів. До нього увійдуть боєприпаси до HIMARS, гаубиці, снаряди та безпілотники.