Американський Комітет захисту журналістів закликав відхилити законопроєкт про медіа

21:38, 30.07.2022
Американський Комітет захисту журналістів закликав відхилити законопроєкт про медіа

Американський CPJ надіслав електронний лист Верховній Раді та Нацраді з питань телебачення і радіомовлення (Коллаж НСЖУ)

Американський Комітет захисту журналістів закликає Верховну Раду відхилити проект Закону про Медіа.

 

Українські законодавці мають переглянути проект закону про ЗМІ, який загрожує обмеженням свободи преси в країні та відійде від стандартів Європейського Союзу.

 

Як інформує Україна молода, таку заяву зробив американський Комітет захисту журналістів (CPJ).

 

«Перегляд застарілого медіа-законодавства України необхідний, якщо країна хоче відповідати стандартам Європейського Союзу, але законодавці не повинні використовувати такі реформи як привід для розширення державного контролю над інформацією», – сказав Карлос Мартінес де ла Серна, програмний директор CPJ.

 

І додав: «Законодавці повинні розробити законопроект про ЗМІ відповідно до директив ЄС, і він має містити сильні гарантії свободи преси».

 

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у коментарі CPJ сказав , що НСЖУ закликає  владу «не проводити грандіозну медіареформу під час війни та не відволікати журналістів від їхньої роботи в той час, коли професійна журналістика важливіша, ніж будь-коли».

 

Американський CPJ надіслав електронний лист Верховній Раді та Нацраді з питань телебачення і радіомовлення та зв’язався з пані Ольгою Герасим’юк через додаток для обміну повідомленнями для коментарів, але не отримав відповіді.

 

Нагадаємо, “закон про медіа” критикують українські ЗМІ, НСЖУ та дотичні до медіа громадські діячі – як такий, що розроблявся кулуарно, без відкритого діалогу та обмежує свободу слова.

 

Ключова пропозиція спільноти до влади –  обмежитися імплементацією  медійної Директиви ЄС про аудіовізуальні сервіси.

 

Як повідомляла "УМ", представник влади - міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко навпаки вважає, що прийняття Закону про медіа дозволить заборонити на території України всі телеканали та інші медіаресурси, які походять з росії.