Дострокові вибори в Італії: президент Матарелла розпустив парламент

20:34, 21.07.2022
Дострокові вибори в Італії: президент Матарелла розпустив парламент

Італійський президент Матарелла та прем'єр Драгі. (rainews.it)

Президент Італії Серджо Матарелла таки підписав указ про розпуск парламенту, що автоматично означає проведення дострокових виборів.

 

Перед тим пан Матарелла з другої спроби таки прийняв відставку прем'єр-мінітра Маріо Драгі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють італійські ЗМІ, зокрема, видання Rai в четвер.

 

Своє рішення президент Італії ухвалив після консультацій із спікерами обох палат парламенту відповідно до статті 88 Конституції країни.

 

Відтак, в Італії мають відбутися дострокові вибори. Італійські ЗМІ називають найбільш імовірною датою їхнього проведення 25 вересня.

 

Напередодні Сенат Італії підтримав резолюцію з висловом довіри уряду Драгі. Але він отримав лише 95 голосів, тоді як у Сенаті засідає 321 сенатор. Це найнижчий результат, якого уряд досяг у цьому законодавчому органі.

 

Праві партії – "Вперед, Італіє", "Рух 5 зірок" та "Ліга" – взагалі відмовилися голосувати за резолюцію та бойкотували її розгляд у парламенті. Це означало, що може не зібратися достатньо голосів для оголошення кворуму в Сенаті, коли його рішення мають законну силу.

 

Праві партії виступали за розпуск уряду й проведення дострокових виборів, де розраховують покращити свій результат.

 

Як повідомляла «УМ», коаліційний уряд Драгі опинився на межу розпаду після того, як "Рух 5 зірок" відмовився голосувати за важливий указ про фінансову допомогу тисячам родин і компаній.

 

Політична криза в Італії, яка виникла внаслідок відставки уряду Драгі, загрожує позбавити Україну життєво важливої військової підтримки з цієї країни.