Італія не зможе постачати зброю Україні через політичну кризу

12:22, 16.07.2022
Італія не зможе постачати зброю Україні через політичну кризу

Луїджі Ді Майо звинуватив критиків Драгі в тому, що вони виконують роботу путіна. (facebook.com/LuigiDiMaio)

Політична криза в Італії, яка виникла внаслідок можливої відставки уряду Маріо Драгі, загрожує позбавити Україну життєво важливої військової підтримки в її боротьбі з росією.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо у телефонному інтерв’ю Politico.

 

За його словами, після того як прем’єр-міністр Драгі подав у відставку, у Москві політичний бомонд радів і навіть виголошував тости.

 

Луїджі Ді Майо звинуватив критиків Драгі в тому, що вони виконують роботу президента росії путіна, і виступив із пристрасним закликом до політичних партій не валити уряд під час голосування за недовіру наступного тижня в італійському парламенті.

 

«Росіяни прямо зараз святкують те, що домоглися падіння ще одного західного уряду (після ситуації із Джонсоном у Великій Британії – Ред.). Тепер я сумніваюся, що ми можемо надіслати зброю в Україну. Це одна з багатьох серйозних проблем», - сказав міністр.

 

Він попередив, що якщо уряд розвалиться, він продовжуватиме виконувати обов’язки з обмеженими повноваженнями до виборів. Це може призвести до паралічу, оскільки в уряду не буде повноважень продовжувати озброювати Україну, допомагати сім’ям із кризою вартості життя або підписувати нові газові угоди та контракти для створення запасів у випадку, якщо росія перекриє крани, попередив Ді Майо.

 

На його думку, Драгі є одним із найбільш жорстких західних лідерів, які протистоять путіну. Оскільки Італія є ключовим членом західного альянсу, який протистоїть вторгненню росії в Україну, Драгі був одним із перших, хто запропонував жорсткі санкції та заморожування російських валютних резервів, а також підтримав кандидатство України в ЄС.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Ді Майо очолював "Рух 5 зірок", але місяць тому залишив партію після скандалу через відправку зброї в Україну. Він звинуватив нинішнього лідера партії та колишнього прем’єр-міністра Джузеппе Конте в допомозі путіну.

 

Днями Луїджі Ді Майо так прокоментував журналістам відставку Драгі: «Серце плаче від того, що в Москві виголошували тости. Путін номер два, тобто Медведєв, святкував і був щасливий, тому що голову Драгі подали Путіну на срібному блюді».

 

Зауважимо, що у четвер президент Італії Серджо Матарелла відмовився приймати відставку прем'єр-міністра Маріо Драгі, який пояснив її тим, що "пакт довіри, який лежав в основі уряду, зазнав невдачі".

 

Драгі візьме участь у засіданні парламенту Італії 20 липня, де й буде вирішено його долю.

 

Коаліційний уряд Драгі опинився на межі розпаду після того, як "Рух 5 зірок" відмовився голосувати за важливий указ про фінансову допомогу тисячам родин і компаній.