Втрати ЗСУ суттєво відрізняються від величезних втрат ворога - Резніков

15:18, 15.07.2022
Втрати ЗСУ суттєво відрізняються від величезних втрат ворога - Резніков

Олексій Резніков каже, що ЗСУ потребують більше сучасної зброї. (bbc.com)

Міністр оборони України Олексій Резніков не може оприлюднити дані про втрати ЗСУ, щоб не дарувати ворогу деталі. Але запевняє, що наші втрати суттєво відрізняються від величезних втрат ворога

 

За його даними, найбільших втрат Збройні сили України у протистоянні з російськими загарбниками зазнали у травні цього року, тоді у день гинуло до 100 військових.

 

Як інформує Україна молода, про це Олексій Резніков сказав у інтерв’ю BBC Україна.

 

«У мене є дані, але я не можу їх оприлюднити, щоб не дарувати ворогу деталі. Можу сказати, що вони суттєво відрізняються від величезних втрат ворога. Найбільший пік наших втрат був у травні. Коли Михайло Подоляк і президент говорили у червні - малися на увазі саме вони.

 

Тоді перевага ворога була найбільшою, особливо на Донбаському напрямку - вони використовували до тисячі артилерійських снарядів за годину. Це був шалений тиск, а у нас не було можливості їм відповідати: у нас не було стільки набоїв. В травні-місяці дійсно до ста хлопців і дівчат, на жаль, гинуло, і до 300-400 було поранених», - сказав глава Міноборони.

 

І додав: «На щастя, після того, як ми поступово почали змінювати картину завдяки зброї 155-го калібру… Спочатку поїхали "Тріпл севен", чи "Три топора", як їх називають (гаубиці М777), потім поїхали М109, "Цезарі", Panzerhaubitze і так далі - і це конкретно змінило ситуацію. Контрбатарейна боротьба одразу зменшила інтенсивність вогню.

 

А як приїхали всім відомі HIMARS - то, ви знаєте, коли ми точно, дуже чітко попадаємо у їхні склади й командні центри, - це починає змінювати картину бою дуже суттєво. І я маю надію на додаткові HIMARS, додаткові М-270 MLRS, які вже три заїхали і будуть ще від наших партнерів.

 

Я вже не кажу про Чорне море. Деокупація острова Зміїний - це аж ніяк не акт доброї волі, вони накивали п'ятами звідти».

 

 

Журналісти також спитали Резнікова про його резонансну заяву про те, що Україна нібито збирає мільйонну армію для того, аби відвоювати південні райони України.

 

Міністр пояснив, що у цьому випадку сталося певне непорозуміння: «Я не казав, що ми збираємо мільйонну армію. Нехай вибачають мою англійську мову, вона у мене нерідна.

 

Зараз я чітко формулюю: ми сьогодні в секторі безпеки та оборони маємо мільйон людей під багнетом у тому чи іншому вигляді. Я маю на увазі ЗСУ, включаючи підрозділи територіальної оборони, національна гвардія, прикордонна служба, національна поліція, ДСНС, Служба безпеки України, а також силові підрозділи НАБУ і так далі.

 

З них складається цей мільйон, про який я говорю, а не ми збираємо ще мільйон».

 

На його думку, щоб бути максимально ефективними, планувати серйозні контрнаступи, ЗСУ потрібно більше сучасної зброї.

 

Нагадаємо, що в середині травня президент Володимир Зеленський заявляв, що в боях з російськими окупантами на найскладніших напрямках на Сході країни може гинути від 50 до 100 українських військових.

 

На початку червня радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомляв, що втрати українських військових зараз становлять від 100 до 200 людей щодня.

 

Як повідомляла «УМ», заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що Міноборони не буде розкривати суми, які виплатили родинам загиблих бійців, оскільки кількість втрат сил оборони України – це державна таємниця під час воєнного стану, яка зумовлена військовою доцільністю та тим, що ворог не повинен знати таку інформацію.