Експрем'єр Японії, друг України та опонент путіна Сіндзо Абе помер після замаху

13:57, 08.07.2022
Експрем'єр Японії, друг України та опонент путіна Сіндзо Абе помер після замаху

Сіндзо Абе не тільки виступав за повну підтримку України та Тайваню, але й розпочав реформу, метою якої була розбудова могутньої армії. (Фото з відкритих джерел)

Колишній прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе, який послідовно підтримував Україну в її боротьбі з росією, помер після того, як його розстріляли на політичному заході у місті Нара у п’ятницю вранці.

 

Колишнього 67-річного прем’єра непритомним забрали до лікарні, де його не змогли врятувати

 

Як інформує Україна молода, про це пише японське видання kyodonews.

 

Пан Абе вранці 8 липня виступав у префектурі Нара на мітингу на підтримку його кандидата у верхню палату парламенту. Під час виступу було чутно два постріли, після чого експрем'єр упав, стікаючи кров’ю.

 

За даними агентства, близько 11:30 за місцевим часом на політика скоїв напад невідомий, який мінімум двічі вистрілив у нього з дробовика зі спини. Нападника затримали на місці, його особа і мотиви поки що залишаються невідомими.

 

 

Абе зазнав серйозного поранення в області грудей. На місці йому робили масаж серця, проте пізніше в пожежній частині, яка надавала політику допомогу, повідомили про можливу зупинку серця експрем'єра.

 

Нагадаємо, Сіндзо Абе вперше обійняв посаду в 2006 році як наймолодший прем'єр-міністр Японії з часів Другої світової війни.

 

Він був прем'єр-міністром два терміни і залишався на найвищому урядовому посту протягом найтривалішого безперервного терміну в історії Японії. Саме він розпочав реформу, метою якої була розбудова могутньої армії

 

У 2020 році він пішов у відставку через поганий стан здоров'я. Втім, він залишався одним з найвпливовіших політиків Японії та лідером Ліберально-демократичної партії.

 

Підтримка України

 

 

Політик активно підтримував Україну та неодноразово засуджував політику Путіна.

 

Абе Сіндзо не тільки виступав за повну підтримку України та Тайваню, але й розпочав реформу, метою якої була відмова від «пацифізму» та розбудова могутньої армії, здатної захистити не тільки Японію, але й світ.

 

У 2020 році експрем’єр Японії назвав анексію Криму однією з причин непідписання мирної угоди з Росією щодо Курил.

 

За словами Абе, під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним в грудні 2016 року він відчув, що Путін готовий активно домагатися вирішення територіальної суперечки з Японією. Найближче до врегулювання, вважає він, обидві країни були в період до зустрічі в листопаді 2018 року в Сингапурі.

 

«Але зрештою угода так і не була підписана. Абе цитує зовнішні фактори, а саме – дедалі більш напружені відносини між Вашингтоном і Москвою після анексії Росією Криму», – писало видання Nikkei на основі інтерв’ю з японським політиком.

 

Японія багато років оскаржує приналежність чотирьох островів Курильської гряди – Ітурупа, Шикотану, Кунаширу і Хабомаї. Вони були окуповані СРСР наприкінці Другої світової війни. Через територіальні суперечки Росія і Японія досі не підписали мирний договір.

 

У січні 2020 року в Москві відбувся черговий раунд переговорів між Володимиром Путіним і Сіндзо Абе. Після переговорів Кремль заявив, що «поки не фіксує будь-яких змін в позиції Японії».

 

У квітні 2022 року колишній прем'єр-міністр Абе на симпозіумі у Токіо заявив, що президент Росії Володимир Путін «упився владою», і додав, що розмовляти з ним – те саме, що говорити з Ода Нобунага (японський військовий полководець, відомий своїм авторитарним режимом – ред.) про захист прав людини.

 

У травні цього року Абе Сіндзо засудив загарбницькі дії Путіна в Україні: «Росія робить жорстоке вторгнення в Україну. Українські війська борються, щоби захистити свою Батьківщину. Ми маємо з цього урок».

 

Колишній прем'єр-міністр Абе також додав: «На жаль, Україна не має такого союзника, як країни НАТО, які могли б допомагати одна одній та боротися разом. Якби вона була в НАТО, Росія не напала б на неї. Ми повинні зміцнювати нашу країну та зміцнювати союзницькі зв'язки, щоб ніколи не трапилася війна і не сталося такої трагедії».