Столтенберг пропонує Україні піти на територіальні поступки рф заради миру

18:05, 13.06.2022
Столтенберг пропонує Україні піти на територіальні поступки рф заради миру

Столтенберг прямо не схвалив поступки територією від України, але навів у приклад Фінляндію, яка поступилася Карелією Радянському Союзу. (Фото: NATO)

Мир в Україні цілком можливий, але головне питання в тому, яку ціну вона готова за нього заплатити.
 
Захід хоче допомогти Україні покращити свою позицію за столом переговорів, але на думку генсека НАТО, можлива угода буде пов’язана з хворобливими компромісами з боку Києва, включаючи територіальні поступки.
 
Як інформує Україна молода, про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на спільній з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо прес-конференції 
 
«Так, мир в Україні цілком можливий, але тільки є питання, яким буде цей мир. Бо якщо Україна відведе свої війська і припинить битися, то тоді може припинити існування як незалежна європейська нація. Якщо президент Путін припинить битися, теж буде мир. Дилема в тому, що мир можливий завжди, капітуляція може призвести до миру»,- зазначив він.
 
У той же час, за його словами, Україна не готова на мир за всяку ціну.
 
«Взагалі-то вони вже платять високу ціну за свою незалежність... Не мені судити, наскільки високу ціну Україна має заплатити. Ми теж платимо ціну, тому що надаємо підтримку і вводимо санкції, але немає сумніву в тому, що саме українці щодня платять найвищу ціну. І тільки їм можна про це судити»,- підкреслив Столтенберг.
 
За його словами, моральна дилема в тому, що мир можливий, але як дорого Україна готова заплатити за незалежність. Найкращий шлях - відмова президента Росії Володимира Путіна від війни, оскільки тільки Росія відповідальна за війну в Україні.
 
Він також нагадав, що президент України Володимир Зеленський неодноразово говорив про завершення війни за столом переговорів. І завдання західних партнерів - зробити позицію Києва максимально сильною.
 
«Так що питання не в тому, чи можливий мир. Питання в ціні, скільки території, суверенітету і незалежності, свободи і демократії ви готові принести в жертву заради миру. І це дуже важка моральна дилема»,- каже Столтенберг.
 
Генсек додав, що НАТО та Захід продовжать постачання зброї українцям, щоб вони могли ефективно діяти на переговорах щодо врегулювання конфлікту.
 
Столтенберг прямо не схвалив поступки територією від України, але навів у приклад Фінляндію, яка поступилася Карелією Радянському Союзу за мирною угодою про Другу світову війну.
 
Він назвав фінсько-радянську угоду однією з причин, через яку Фінляндія закінчила Другу світову війну як суверенна незалежна держава.
 
Нагадаємо, раніше Столтенберг заявляв, що в Україні ведеться війна на виснаження, але закінчиться вона все одно за столом переговорів.
 
Як повідомляла УМ, Генсек НАТО наголошував, що терміни закінчення війни в Україні ніхто не може передбачити.