Терміни закінчення війни в Україні ніхто не може передбачити– Столтенберг

12:35, 26.05.2022
Терміни закінчення війни в Україні ніхто не може передбачити– Столтенберг

" Війни непередбачувані", - нагадав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Війна росії проти України є непередбачуваною, і ніхто не може сказати, коли і як завершиться

 

Як інформує УМ, про це в інтерв’ю європейським ЗМІ заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє видання Rzeczpospolita.

 

За його словами, путін зробив стратегічну помилку: він планував досягнути свої цілі за тиждень, а зараз вже триває 13-й тиждень війни і російські війська відкинуті від Києва, Харкова та півночі України.

 

“Однак, війни непередбачувані. І ніхто однозначно не може сказати, коли і як завершиться ця війна”, - підкреслив Столтенберг.

 

Він звернув увагу на відвагу і професіоналізм українських військовослужбовців, політичне лідерство Президента Володимира Зеленського.

 

Генсек НАТО наголосив, що разом із безпрецедентною військовою підтримкою союзників і партнерів по Альянсу Україна відбиває російську агресію.

 

Він зауважив, що з 2014 року такі країни як Канада, Велика Британія, США, Туреччина провели вишкіл тисяч українських військових і надали озброєння, яке зараз необхідне на полі бою.

 

Він назвав два головні завдання НАТО: підтримка України і запобігання ескалації.

 

Столтенберг зазначив, що на початку війни Альянс надавав Україні, в основному, озброєння радянських зразків. Натомість зараз все більше постачається нове озброєння НАТО, що вимагає відповідного навчання спеціалістів.

 

За його словами, після зустрічі союзників в німецькому Рамштайні до кордонів України направляється багато озброєння, звідки українці перевозять його на фронт.

 

Генсек НАТО закликав союзників поповнювати свої запаси зброї та амуніції, оскільки війна росії проти України ведеться “на виснаження”.

 

“Там, де видно втрати з обох сторін, спостерігається величезний попит на боєприпаси, паливо тощо. Йдеться не лише про нову техніку, а й на запчастини до вже поставленої зброї та систем”,- наголосив генсек НАТО.

 

Другим завданням Альянсу він назвав “запобігання ескалації”.

 

“Ми це робимо, частково пояснюючи, що надаємо підтримку Україні, але НАТО не бере участі у війні. Ми підтримуємо Україну у відстоюванні права на самооборону, закріпленого в статуті ООН”, - наголосив Столтенберг.

 

Водночас, запобігати ескалації на східному фланзі НАТО планує завдяки збільшенню військової присутності. Він зазначив, що зараз там перебуває вже 40 тис. військ Альянсу і військове командування НАТО. Завдяки цьому нівелюються хибні розрахунки росії щодо неготовності НАТО захищати всі країни Альянсу.

 

Дещо раніше генсек НАТО заявив, що президент рф володимир путін здійснив велику стратегічну помилку, розпочавши повномасштабне вторгнення в Україну і не досягнуши його цілей.

 

Як повідомляла УМ, західні партнери-союзники України поставили Повітряним силам ЗСУ розібрані штурмовики Су-25 і вертольоти Мі-17.