Ексвисокопосадовець СБУ Андрій Наумов затриманий у Сербії з валютою і коштовностями

00:53, 11.06.2022
Ексвисокопосадовець СБУ Андрій Наумов затриманий у Сербії з валютою і коштовностями

Андрый Наумов затриманий через спробу незаконного перевезення великої суми незадекларованої валюти та коштовного каміння.

Колишній впливовий генерал і посадовець СБУ Андрій Наумов, якого вважали «правою рукою» голови спецслужби Івана Баканова і який втік з України за кілька годин до перших ракетних ударів 24 лютого, знайшовся у Сербії.

 

Екскерманича Головного управління внутрішньої безпеки СБУ затримали ще 7 червня на кордоні між Сербією та Північною Македонією через спробу незаконного перевезення великої суми незадекларованої валюти та коштовного каміння.

 

Разом з ним затримано громадянина Німеччини, ймовірно, водія.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють низка українських ЗМІ з посиланням на власні джерела.

 

Зокрема, сайт «Оглядач» посилається на джерела, близькі до силових структур Сербії.

 

За неофіційними даними, втікач Наумов намагався перевезти через кордон велику суму незадекларованої готівки та коштовностей. Йдеться про щонайменше 600 тисяч євро, майже 125 тисяч доларів, смарагди та діаманти.

 

Точні суми та кількість коштовного каміння поки не розголошують через таємницю слідства.

 

За даними видання «Українська правда», прикордонники зупинили автівку BMW у прикордонному пункті "Прешево", за кермом якої сидів 36-річний громадянин Німеччини Олександр Акст. Із ним у машині був Наумов. Чоловіки планували виїхати до Північної Македонії.

 

Наразі обидва затриманих перебувають у слідчому ізоляторі міста Ниш. Їм інкримінують "незаконний обіг цінних матеріальних активів". За сербським законодавством, відповідальність за таке правопорушення складає від 1 до 12 років ув'язнення. Суворість покарання залежить від обставин скоєння злочину та розміру "активів".

 

Офіційної інформації щодо затримання громадянина України та обставин, за яких це затримання відбувалося, Сербія Україні досі не надала.

 

Також відомо, що Наумов за консульською підтримкою до своєї держави не звертався. Тож не виключено, що наразі скандальний генерал СБУ намагається "купити" собі свободу у представників сербських "компетентних органів".

 

«При цьому "торги" можуть мати не лише матеріальний характер. Наумов обіймав посаду, на якій мав доступ до інформації, що становить державну таємницю. І він цілком може злити цю інформацію в обмін на свою свободу. Існує також ризик подальшого зливу цієї інформації росіянам, адже міністр внутрішніх справ Республіки Сербії, Александар Вулін – проросійський політик, який має тісні відносини з Кремлем», - наголошують журналісти «Оглядача».

 

Нагадаємо, Андрій Наумов з 2019 року до липня 2021 року обіймав посаду начальника Головного управління внутрішньої безпеки. У 2020 році президент Зеленський присвоїв йому звання бригадного генерала.

 

У Службу він прийшов з Генпрокуратури, де пропрацював 12 років. Посадовець неодноразово ставав «героєм» журналістських розслідувань і фігурував у корупційних скандалах. Зокрема, журналісти програми "Схеми" з'ясували, що родина Наумова придбала 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва в чотири рази дешевше від ринкових цін.

 

Як повідомляла «УМ», саме Наумов у 2021 році фігурував як потенційна "жертва" замаху на вбивство, начебто замовленого ще одним високопоставленим співробітником СБУ Дмитром Нескоромним.

 

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого з'ясувалося, що генерал Наумов у супроводі кількох людей залишив Україну за лічені години до перших ракетних ударів. Свою родину він евакуював з країни кількома тижнями раніше.

 

31 березня президент України Володимир Зеленський оголосив про позбавлення генерала Наумова звання за «антигероїзм».

 

Тоді як у ДБР відкрили кримінальне провадження про скоєння ним державної зради, а слідчі провели обшуки в квартирах в елітних житлових комплексах Києва.