«Мама ляльками на все заробила»: глава Управління внутрішньої безпеки СБУ оформляє нерухомість і автівки на родичів

03.11.2020
«Мама ляльками на все заробила»: глава Управління внутрішньої безпеки СБУ оформляє нерухомість і автівки на родичів

У селищі Гребінки на Ірину Наумову оформлено три земельні ділянки і будинок у мальовничому куточку на березі річки Протока. (Фото «Схеми».)

На держслужбі, хоч би й на високій посаді в СБУ, великих статків офіційно не заробиш (звісно, якщо жити на одну зарплату). Утім неофіційно все можливо. От тільки як приховати від пильного ока антикорупціонерів будинки, квартири і позашляховики? 
 
Оформивши рухоме і нерухоме майно на родичів, очільник Управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов «не відкрив Америку»: так роблять усі високопосадовці, яким є що приховувати. Принаймні в цьому переконані журналісти-розслідувачі програми «Схеми», які опублікували розслідування про статки пана Наумова. 
 
За їхніми даними, посадовець Служби безпеки приховує основну частину своєї нерухомості та майна, і це помітно саме з декларацій самого чиновника, його матері й цивільної дружини. 
До роботи в СБУ Наумов 12 років працював у Генпрокуратурі та близько двох років — у Державному агентстві з управління зоною відчуження. Що цікаво, нині Державне бюро розслідувань розслідує кримінальне провадження про зловживання і корупцію на цьому підприємстві. Фігурує в ньому і Наумов. 
 
При цьому офіційно в пана Андрія немає власного житла та автомобіля. Згідно з останньою декларацією за 2019 рік, у чиновника є лише орендована квартира в Києві, службове житло в Чорнобилі та позашляховик Toyota FJ Cruiser, записаний на його матір, Ірину Наумову. Тоді як його син Кирило має власну квартиру в Києві, а  колишня дружина Юлія — земельну ділянку на Київщині.
 
На матір Наумова, крім позашляховика, записано ще й будинок у Київській області та трикімнатну квартиру в ЖК Alter Ego в Печерському районі столиці площею понад 100 квадратних метрів.
 
Журналісти з’ясували, що квартиру Ірина Наумова купила у 2019 році за дуже низькою ціною — 1 191 300 гривень, тоді як її ринкова вартість коливається від 4,5 до 5,5 мільйона гривень. Тобто вчетверо дешевше! 
 
Зауважимо, що мама СБУшника немає жодних заробітків, окрім невеликого бізнесу з продажу саморобних ляльок. А біля ЖК Alter Ego журналісти регулярно помічали чорний Mercedes, яким пересувається саме Андрій Наумов.
 
Попередній власник квартири — Костянтин Ученик, власник компанії «Маяк-Вестдом», яку пов’язують iз колишнім главою СБУ Валерієм Хорошковським. Компанія займається нерухомістю. До 2016 року в «Маяк-Вестдом» працювала цивільна дружина Андрія Наумова, Ганна Ревенко. У 2019-му вона задекларувала два автомобілі — Volkswagen Crafter і позашляховик Toyota RAV4 сумарною вартістю до 1,34 мільйона гривень.
 
Пані Ревенко, якщо вірити її соцмережам, живе в селищі Гребінки під Києвом. У цьому ж селищі володіє земельною ділянкою і будинком Ірина Наумова. Біля будинку журналісти бачили той самий чорний Mercedes, що й біля ЖК Alter Ego. Тобто Андрій Наумов користується будинком, квартирою та авто, записаними на родичів і близьких.             
 
Додамо, що, згідно з офіційною відповіддю спецслужби на запит,  інформація про керівника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ та його статки належить до категорії «з обмеженим доступом». Дуже зручно для посадовців Служби безпеки, нічого не скажеш.