У Софії Київській започатковано традицію прийняття Президентом вірчих грамот у послів

00:10, 03.06.2022
У Софії Київській започатковано традицію прийняття Президентом вірчих грамот у послів

Зеленський закликав іноземних послів підтримувати Україну та вірити в нашу державу, адже рано чи пізно український народ завжди долає будь-якого окупанта. (Фото Офісу Президента)

Президент Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в послів США, Індії та Молдови в Україні й започаткував нову традицію таких церемоній у Софії Київській.

 

Відтепер новопризначені посли іноземних держав будуть вручати вірчі грамоти главі держави саме на території Софії Київської, продовжуючи тисячолітню історію зовнішньої політики України.

 

Раніше посли вручали вірчі грамоти Президентові України в залі Маріїнського палацу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс Президента.

 

Зазначається, що Зеленський прийняв вірчі грамоти в Посла США Бріджит Брінк, Посла Республіки Молдова Валеріу Ківеря та Посла Республіки Індія Харша Кумара Джейна, які починають працювати в нашій державі.

 

 

Церемонія відбулася за участю представників усіх іноземних держав, посольства яких уже відновили роботу в Україні.

 

У своїй промові глава держави акцентував: «Серце вільної Європи б’ється в Україні. Серце нашої держави б’ється в Києві. А серце нашої столиці б’ється тут – у Софійському соборі. Це особливе місце для нашої країни, це особливе місце для нашого народу. Особливе місце особливої сили, яка надихає українську націю і яка береже українську націю, береже українську державність, коріння якої сягає не у вікове, а в понад тисячолітнє минуле.

 

Цей собор закладений понад тисячу років тому правителем нашої Київської Руси-України князем Володимиром Великим, а завершений його сином Ярославом – Ярославом Мудрим».

 

І додав: «Символічно, що саме тут проходить зустріч з іноземними послами. Великий київський князь був чи не найкращим дипломатом середньовічної Європи. Філософія його зовнішньої політики – створювати не руїни, а родини, саме родини. Його доньки, онучки та правнучки посідали королівські престоли в багатьох державах – у Франції, Польщі, Норвегії, Шотландії, Німеччині, Іспанії, Данії, Чехії, Угорщині, є мамами та бабусями для десятків європейських королів».

 

 

«Я дякую всім послам, які максимально довго залишалися в Україні. Тим, які максимально швидко повернулися в Україну. Я буду максимально радий усім, хто незабаром повернеться до нашого серця, до Києва», – сказав Володимир Зеленський.

 

Президент зауважив, що героїчна боротьба України проти російської агресії спонукає багато країн змінити своє ставлення й сприйняття нашої держави та бачити її рівним партнером і союзником.

 

 

«Світ аплодує й захоплюється нашою стійкістю та мужністю. Розуміє, хто ми, звідки ми, чого хочемо і, найважливіше, – куди йдемо. Бачить нас справжніх. Народ, який захищає свою свободу та свою землю. Так, це ми. Хто обирає не піти, не втекти, не здатися, не стати на коліна, а боротися. Боротись і битись. Це ми. Ті, хто боронить свої домашні вогнища, очі наших матерів, усмішки наших дітей. Це ми. І саме так робили наші предки. Не одне покоління українців, які виборювали самостійну державу. І кожне наступне покоління знає про подвиг предків. І готове боронити власну землю, хоч би який окупант на неї ступив», – наголосив Зеленський.

 

І зробив акцент на тому, що Україна сьогодні – це щит Європи.

 

«Але до кожного щита потрібні мечі. Я сподіваюся, що це чудово розуміє весь світ. Нам потрібна зброя, щоб захистити і себе, і вас, ваші держави. Добро має бути з кулаками, а ще краще – з HIMARSами», – сказав він.

 

Президент закликав підтримувати Україну та вірити в нашу державу, адже рано чи пізно український народ завжди долає будь-якого окупанта.

 

Наприкінці промови Зеленський побажав послам іноземних держав, аби потім вони своїм онукам про свої часи роботи в Україні розповідали про візити до українських Донецька, Луганська та Ялти.

 

Як повідомляла "УМ", днями Президент Зеленський запевнив, що Україна планує деокупувати всі свої території, які належать їй згідно з міжнародним законодавством, але не ціною десятків тисяч жертв.