Зеленський з Бородянки звернувся до Путіна: зло не врятується у бункері

11:14, 08.05.2022
Зеленський з Бородянки звернувся до Путіна: зло не врятується у бункері

Володимир Зеленський звернувся до світу із зруйнованої Бородянки (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський у зруйнованій Бородянці на Київщині вшанував пам'ять усіх загиблих під час Другої світової війни.
 
Також він звернувся до українців та світу, наголосивши, що ми прогавили зло.  
 
Зеленський нагадав головному агресору Володимиру Путіну, що бункер його не врятує.
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться у відеозверненні Зеленського, оприлюдненому в неділю.
 
"Чи може стати чорно-білою весна? Чи буває вічний лютий? Чи знецінюються золоті слова? На жаль, Україна знає відповіді на всі ці запитання. На жаль, ці відповіді – так", - наголосив глава держави. 
 
І зазначив, що ми знаємо ціну, яку заплатили наші предки, захищаючи  планету від нацизму в роки Другої світової війни. А це мільйони втрачених життів, скалічених доль, закатованих душ і мільйони причин, щоб сказати злу: ніколи знову! Але й гадки не мали, що станемо свідками наруги над цими словами.
 
«Цьогоріч ми кажемо "Ніколи знову" інакше. Це звучить болісно, жорстоко. 24 лютого слово "ніколи" стерли. Розстріляли й розбомбили. Сотнями ракет о 4-й ранку, якими розбудили всю Україну. Ми почули моторошні вибухи. Ми почули: знову!», - сказав Зеленський. 
 
Президент показав у Бородянці звичайну дев’ятиповерхівку, яка стала об’єктом, на який скидали багатотонні бомби рашисти.
 
«Просто погляньте на цей будинок. Колись тут були стіни. Колись на них були фото. А на фото були ті, хто колись пройшов пекло війни. Півсотні чоловіків, яких відправили в Німеччину на примусові роботи. Ті, хто згорів живцем, коли нацисти спалили тут понад 100 хатин.
 
250 бійців, які загинули на фронтах Другої світової, та загалом майже тисяча жителів Бородянки, які боролися й перемогли нацизм. Щоб ніколи знову. Билися за майбутнє дітей, за життя, яке було тут до 24 лютого», — зазначив президент України.
 
Ніколи знову…
 
«Із цього гасла викинули слово "ніколи". Ампутували під час так званої спецоперації. Встромили ніж у серце і, дивлячись в очі, сказали: "Это не мы!" Закатували зі словами "не все так однозначно". Вбили "Ніколи знову", сказавши: «Можем повторить»».
 
Зеленський наголосив, що українські міста пережили страшну окупацію і 80 років мало, щоб про неї забути. А деякі, як,наприклад, Маріуполь – третю. За два роки окупації нацисти вбили в ньому 10 тисяч мирних людей. За два місяці окупації РФ убила 20 тисяч.
 
«Через десятиліття після Другої світової темрява повернулася в Україну. І вона знову стала чорно-білою. Зло повернулося. Знову! В іншій формі, під іншими гаслами, але з тією самою метою. В Україні влаштували криваву реконструкцію нацизму. Фанатичне наслідування цього режиму. Його ідей, дій, слів і символів»,— говорить президент.
 
Він зазначив, що усі країни й усі народи сьогодні підтримують Україну, і попри нову маску звіра впізнали його. Бо, на відміну від декого, пам’ятають, за що й проти чого боролися наші предки.
 
«Не забули поляки, на землі яких нацисти почали свій марш і зробили перший постріл Другої світової війни. Не забули британці, як нацисти стирали з лиця землі Ковентрі, яке бомбардували 41 раз. Це пам’ятають нідерландці. Як Роттердам став першим містом, що зазнало тотального знищення, коли нацисти скинули на нього 97 тонн бомб.
 
Це пам'ятають французи. Пам’ятають Орадур-сюр-Глан, де есесівці спалили живцем півтисячі жінок і дітей. Масові повішення в Тюлі, різанину в селищі Аск.
 
Це не забули чехи. Як менш ніж за добу нацисти знищили Лідиці, залишивши від селища суцільне попелище.
 
Про це пам'ятають американці, які билися зі злом на два фронти. Які пройшли Перл-Харбор і Дюнкерк разом із союзниками. І всі ми разом проходимо нові, не менш складні битви.
 
Це не забули литовці, латвійці, естонці, данці, грузини, вірмени, бельгійці, норвежці та ще багато інших – усі, хто постраждав від нацизму на своїй землі, і всі, хто переміг його у складі антигітлерівської коаліції".
 
Однак, говорить глава держави,  є ті, хто, переживши всі ці злочини, втративши мільйони людей, які боролися за перемогу та здобули її, сьогодні осквернив пам'ять про них та їхній подвиг. Та перемога буде.
 
 
 
 
«І доказ цьому має назву "Вервольф". Це колишня ставка та бункер Гітлера біля Вінниці. І все, що від неї залишилося, – декілька каменів. Руїни. 
Жодне зло не уникне відповідальності. Не зможе сховатися в бункері. Від нього не лишиться каменя на камені. Знову буде мир. Нарешті знову!

Ми подолаємо зиму, яка почалася 24 лютого, триває 8 травня, але точно скінчиться, і її розтопить українське сонце! І ми зустрінемо наш світанок усією країною. І рідні та кохані, друзі й близькі будуть поруч знову», — наголосив Президент України. 
 
Як повідомляла УМ, президент Володимир Зеленський раніше заявив, що Україна більше не піде на підписання "дипломатичного болота", подібного до мінських домовленостей та не погодиться на заморожений конфлікт із Росією.
 
Читайте також: Президент України Володимир Зеленський повідомив, що влада спільно з міжнародними організаціями планує на 8 травня евакуацію поранених військових і медиків з території заводу «Азовсталь» у Маріуполі.