У Берліні дозволили прапор України на акціях пам’яті лише на годину

12:19, 07.05.2022
У Берліні дозволили прапор України на акціях пам’яті лише на годину

Прапор України у Берліні перебуває під скандальною забороною 8-9 травня. (Фото Офісу президента)

Влада Берліна дозволила українську символіку лише протягом обмеженого часу під час пам’ятного заходу до дня закінчення Другої світової війни в Європі.

 

Йдеться про захід, який планує проводити українське посольство у Німеччині 8 травня.

 

Отже прапор України дозволено лише на цій акції і лише протягом однієї години, на всіх інших заходах синьо-жовтий стяг продовжує перебувати під забороною у столиці ФРН.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє німецька преса, Посол України в Німеччині Андрій Мельник, а також окремі представники української діаспори у ФРН в суботу, 7 травня.

 

Зокрема, активіст Олександр Снідалов, який братиме участь в акції 8 травня, розповів журналістам:

 

«І символіку, і присутність дозволили за погодженням з поліцією під час вшанування, яке буде проводити українське посольство. Акція розпочнеться 8 травня о 12.00 і триватиме близько години, протягом якої дозволене використання української символіки».

 

Посол України в Німеччині Андрій Мельник підтвердив, що посольство отримало дозвіл на акцію з українською символікою, але не вважає, що це вирішує проблему.

 

«Коли з'явилася інформація про цю заборону, я звернувся до міської влади за роз'ясненням, і мені повідомили, що на офіційні заходи за участю офіційних осіб це не буде поширюватися. Ми реєстрували лише одну таку церемонію - опівдні 8 травня у Тіргартені, в центрі Берліна. А що робити іншим українцям? У Берліні 15 меморіалів, виходить, що на інших це буде заборонене», - обурюється дипломат.

 

І додав: «Цей виняток  так само буде стосуватися і російського посольства та акцій з російськими прапорами».

 

Також під забороною в усьому Берліні вся російська символіка війни – символи Z, V, георгіївські стрічки і білі пов’язки.

 

Зауважимо, що днями в Німеччині виник неабиякий скандал через те, що влада федеральної землі Берлін заборонила прапори України та іншу українську символіку на акціях під час пам’ятних заходів 8 та 9 травня, прирівнявши їх до символіки сепаратистів та Росії.

 

Посол України в Німеччині Андрій Мельник обурився цією шокуючою забороною і закликав владу Берліна переглянути це рішення. На його думку, «це ляпас Україні і ляпас українському народу».

 

«У столиці заборонено публічне носіння українського прапора, як і російського, під яким день і ніч здійснюються найгірші воєнні злочини проти мирного українського населення та десятків тисяч українців, жінок і дітей, холоднокровно вбитих, це величезний скандал. Це не лише свідчить про відсутність такту, але й про катастрофічне політичне рішення», - наголосив пан Мельник напередодні.

 

За його словами, на такому тлі всі запевнення в солідарності з атакованою Україною – лише пусті фрази, адже у даному випадку обурює той факт, що «жертву і злочинців прирівнюють».

 

Андрій Мельник закликав мера Берліна Франціску Гіффі та сенатора внутрішніх справ Іріс Шпрангер "негайно скасувати це сумнівне рішення". Втім, як бачимо, було заявлено про дозвіл лише на годину і лише на заходах української амбасади.

 

Тоді як українські активісти планували провести мирну акцію в Берліні та згадати жертв Другої світової війни, в якій загинули мільйони українців.

 

Нагадаємо, що 8 травня канцлер ФРН Олаф Шольц виступить із телезверненням до громадян Німеччини. Темами звернення стануть війна в Україні і 77-ма річниця закінчення Другої світової війни в Європі.

 

Як повідомляла «УМ», Президент України Зеленський запросив канцлера Шольца до Києва саме 9 травня. Мовляв, такий візит став би потужним кроком.