Зеленський запросив канцлера Шольца приїхати до Києва 9 травня

18:11, 06.05.2022
Зеленський запросив канцлера Шольца приїхати до Києва 9 травня

Олаф Шольц може зробити потужний політичний крок 9 травня. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський закликає канцлера Німеччини Олафа Шольца зробити «потужний крок»: відвідати з візитом Київ саме 9 травня.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у виступі перед представниками британського аналітичного центру Chatham House у п’ятницю.

 

«Він запрошений, запрошення відкрите, воно є вже певний час. Його запрошують приїхати до України, він може зробити цей дуже потужний політичний крок – приїхати сюди 9 травня до Києва. Я не пояснюю значення, я думаю, ви достатньо освічені, щоб зрозуміти чому», - сказав Верховний Головнокомандувач.

 

Зеленський також говорив про оборону «Азовсталі» у Маріуполі. За його слвоами, ситуація там рівносильна "тортурам" і що жодних переговорів з Росією бути не може, якщо мирних жителів або військовослужбовців буде вбито, коли їх можна було звільнити.

 

«Росіяни не вірять, що їх можна притягти до відповідальності за військові злочини, тому що вони мають силу ядерної держави. Йде 72-й день повномасштабної війни, і ми поки що не бачимо її кінця і не відчуваємо жодної готовності російської сторони до її припинення», - сказав український Президент.

 

Водночас глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав Європейський Союз негайно запровадити ембарго на купівлю російської нафти та почати розгляд питання про заборону купівлі газу.

 

«Ми закликаємо Європейський Союз запровадити якнайшвидше повне нафтове ембарго проти РФ і негайно перейти до розгляду газового ембарго. Чим швидше це відбудеться, тим більше життів буде врятовано і тим швидше європейська економіка позбудеться залежності від Росії в енергетичній сфері», - сказав пан Кулеба на пресконференції у Києві з колегами із Латвії, Литви та Естонії.

 

Міністр наголосив, що сама позиція про те, щоб відкласти нафтове ембарго до кінця 2023 чи кінця 2024 року, помилкова, бо ніхто не знає, де буде Європа наприкінці 2023 року.

 

Зауважимо, що 8 травня канцлер ФРН Шольц виступить із телезверненням до громадян Німеччини. Темами звернення стануть війна в Україні і 77-ма річниця закінчення Другої світової війни в Європі.

 

Напередодні спікерка Бундестагу Бербель Бас також оголосила про поїздку в Україну в неділю. Як голова парламенту вона стане найвищим представником Німеччини в Києві з початку війни.

 

Пізніше стало відомо, що невдовзі планується візит до України глави МЗС Німеччини Анналени Бербок.

 

Зауважимо, що останніми тижнями у відносинах Києва і Берліна виникла додаткова напруга через відмову у візиті Штайнмаєру - українська сторона відмовилась його приймати через багаторічні тісні відносини з Росією, запросивши натомість федерального канцлера.

 

Олаф Шольц визнав, що не хоче їхати до Києва, поки там не побуває президент Франк-Вальтер Штайнмаєр, та натякнув, що чекає від України кроків назустріч для залагодження цієї ситуації.