Шольц може втратити посаду за відмову постачати зброю Україні

13:52, 21.04.2022
Шольц може втратити посаду за відмову постачати зброю Україні

Шольц знову заблокував поставку важкого озброєння в Україну (Фото з відкритих джерел)

Канцлеру Німеччину Олафу Шольцу може загрожувати відставка через його рішення не постачати в Україну важке озброєння.
 
Всередині владної коаліції наростає невдоволення не тільки цим рішенням, а і загалом нерішучістю Шольца у зовнішньополітичних питаннях.
 
Тож опозиція вже наступного тижня може фактично запустити процедуру оголошення недовіри Шольцу. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє німецьке видання на Spiegel. 
 
Зокрема, на відміну від канцлера, питання постачання зброї підтримують очільники комітатів Бундестагу з питань зовнішньої політики.
 
«Проблема в канцлері, — наголошує Антон Гофрейтер, член Зелених і голова Комітету з європейських справ у німецькому парламенті, скаржачись на недостатньо активну позицію Шольца у ключових зовнішньополітичних питаннях. — Незалежно від того, в які європейські країни я зараз подорожую, я завжди стикаюся з питанням: «де Німеччина?»
 
Зазначається, що наступного тижня лідери опозиційного блоку Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) мають намір внести проект резолюції щодо постачання важкого озброєння Україні, якщо цього не зробить канцлер. 
 
За даними Spiegel, резолюція від ХДС цілком здатна зібрати більшість голосів, адже в самій коаліції  ідея поставок важких озброєнь Києву має широку підтримку.
 
«У цьому випадку позиція Шольца настільки сильно похитнеться, що йому фактично доведеться просити вотуму довіри, тобто забезпечити собі більшість у Бундестазі»,- пише видання.
 
Нещодавно німецьке видання Bild повідомила, що Міноборони Німеччини на наполегливу вимогу канцелярії Шольца виключило все важке озброєння зі списку військової допомоги, з прохання про яку звернулася Україна, хоча німецька промисловість готова поставити низку відповдіних озброєнь. 
 
Як повідомляла УМ, Шольц затягує постачання танків для України, попри тиск інших політиків. Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкладає  рішення про надання Україні високотехнологічних танків для війни з російським агресором.