Експрезидентка Литви лідерам ЄС про путіна: терористів треба знищувати

18:01, 16.04.2022
Експрезидентка Литви лідерам ЄС про путіна: терористів треба знищувати

Експрезидентка Литви розповіла, як після принизливих вимог путіна, країна відмовилася від російського газу (Фото з відкритих джерел)

Колишня президентка Литви Даля Грібаускайте  закликала європейських лідерів не боятись Путіна, наголосивши, що терористів необхідно знищувати.
 
Вона пригадала,  як ще 12 років тому після зустрічі із Путіним, її країна відмовилася від російського газу.
 
Як інформує Україна молода, про це вона розповіла в ефірі «Єдиного марафону».
 
Так, Даля Грібаускайте пригадала «принизливі» вимоги Путіна, як підштовхнули її країну до енергетичної незалежності від Росії.
 
Вона розповіла, що єдина зустріч із тодішнім прем’єром Росії Володимиром Путіним у час економічної кризи в 2010 році дала їй зрозуміти, що потрібно діяти.
 
Тоді у країні, за її словами ціна на газ була на 40% дорожча, за ціну Німеччини. А замість перемовин тоді Путін привіз до Литви списки вимог, які були за словами Грибаускайте, принизливими.
 
Там йшлося лише про вимоги, які висувалися до країни, як, наприклад припинили в арбітражі дискусії щодо цін, побудова спільної атомної станції та інше. Тоді ж Литва і почала шлях до енергетичної незалежності.
 
Вона зазначила, що іншим країнам, які дуже залежні від російського газу, доведеться йти до відмови від енергоносів щонайменше 2-3 роки.  
 
Разом із тим вона порадила європейським лідерам перестати боятися Путіна, бо війна в Україні мала їм показати, що з ним треба боротись.
 
"Терористів не можна боятись, з терористами треба боротись, їх треба знищувати", - зазначила вона.
 
Як повідомляла УМ, Володимир Зеленський вважає, що Польща й країни Балтії  є справжніми друзями України й завжди перші у підтримці нашої держави.