Близька стежка до ЄС: Україна отримала опитувальник кандидата на членство, фото

01:27, 09.04.2022
Близька стежка до ЄС: Україна отримала опитувальник кандидата на членство, фото

Володимир Зеленський і Урсула фон дер Ляєн після переговорів у Києві. (Фото Офісу президента)

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала Президенту Володимиру Зеленському анкету-опитувальник для отримання Україною статусу кандидата на членство у Європейському Союзі.

 

Сталося це у присутності Високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля у Києві.

 

Як інформує Україна молода, церемонія відбулася після переговорів представників ЄС і глави держави, передає Офіс президента в ніч на суботу.

 

«Україні місце у європейській родині. Ми чули цю дуже важливу заяву від усього вашого народу. І ми даємо позитивну відповідь на ваш запит.

 

Ваша дорога до Європейського Союзу починається. Вже впевнена – це близька стежка», – сказала президентка Єврокомісії звертаючись до Зеленського.

 

Передаючи опитувальник Президентові України, Урсула фон дер Ляєн зауважила, що цей процес зазвичай триває роками, але у випадку України йдеться про тижні.

 

«Ми готові. Ми вам за тиждень на все відповімо», – відповів глава держави.

 

 

Президентка Європейської комісії утім не стала прогнозувати, коли ЄС може ухвалити політичне рішення про надання статусу кандидата.

 

Вона також зазначила, що перед Україною – дуже великий шлях відновлення, тому що зараз нахабно руйнуються українські міста й інфраструктура.

 

«Тому ми хочемо працювати разом із вами, відновити Україну, і це в позитивному сенсі визначить шлях України до Європейського Союзу», – акцентувала вона.

 

Урсула фон дер Ляєн наголосила: те, що світ побачив у Бучі на Київщині, стало викликом для людяності й основою для виключення Росії з Ради ООН з прав людини.

 

«Переможе це чи переможе наша людяність? Чи автократія домінуватиме, чи демократія лідируватиме? Чи право сили стане правилом, чи правовладдя? Ось що стоїть на кону в цій війні», – зазначила вона.

 

І запевнила, що в цій війні ЄС стоїть пліч-о-пліч з Україною: «Ми ніколи не зможемо зрівнятися із жертвою, яку приносить український народ, але ми мобілізуємо нашу економічну потугу для того, щоб Путін заплатив дуже й дуже високу ціну».

 

 

Серед іншого, вона згадала про п’ять хвиль санкцій, зазначивши, що готується новий пакет. Також ЄС переходить до системи розгортання санкцій.

 

За її словами, країни- члени Євросоюзу від початку війни заморозили 225 млрд дол. США приватних активів РФ.

 

Урсула фон дер Ляєн наголосила, що  українці, які нині боронять свою державу, несуть смолоскип свободи для всього демократичного та вільного світу, тому Україні забезпечуватиметься оборонна підтримка.

 

Вона нагадала, що нашій країні надається 1 млрд євро допомоги, з яких 120 млн євро передбачено на бюджетну підтримку, 330 млн євро буде надано з екстреного пакету, ще 600 млн євро – макрофінансова допомога.

 

«Ми дамо змогу українським воякам битися за українську та європейську свободу, бо ви б’єтеся за всіх нас», – сказала вона.

 

 

Високий представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель додав, що ЄС допомагатиме Офісу Генерального прокурора в наданні доказів Міжнародному кримінальному суду.

 

Він також повідомив про те, що Представництво ЄС в Україні повертається працювати до Києва. Жозеп Боррель переконаний, що цей приклад наслідуватимуть і посольства країн – членів Євросоюзу.

 

«Ви б'єтеся за нас, ви воюєте за нас. І найменше, що ми можемо зробити, це дати вам зброю. Щоб ви отримали ту зброю, яка вам потрібна, щоб опиратися, щоб битися й перемагати», – наголосив пан Боррель.

 

У свою чергу, глава держави подякував високопосадовцям ЄС за фінансову допомогу, яку отримала Україна у складні часи війни, коли економіка нашої держави зазнала втрат унаслідок військового вторгнення Росії.

 

«Я точно знаю, що ми переможемо, і це все буде працювати. І на цій дистанції, саме тут, поруч, є країни Європейського Союзу та керівництво ЄС. І ця фінансова підтримка сьогодні, коли економіка поки що не працює, дуже важлива», – сказав Президент України.

 

 

Вже згодом, під час відеозвернення до народу Зеленський повідомив, що уряд підготує отриману анкету-опитувальник якісно і дуже швидко. Далі – висновок Єврокомісії, який буде підготовлений протягом ближчих декількох місяців. А далі рішення держав-членів Союзу і переговори про вступ.

 

«Я переконаний у нашому успіху на цьому шляху! Я переконаний, що ми нарешті впритул наблизились до реалізації нашої давньої мети. Україна буде серед рівних у нашому спільному європейському домі! Україна буде членом Європейського Союзу!», - сказав глава держави.

 

Нагадаємо, 28 лютого Україна офіційно подала до Брюсселя заявку про вступ до ЄС та висловила сподівання, що Євросоюз, зважаючи на обставини, зможе швидко розпочату процедуру. Неформальний саміт ЄС 11 березня дав політичну згоду на те, щоби Єврокомісія розпочала процедуру, але від окремих держав звучали заяви про те, що процедура не має бути прискореною.

 

Як повідомляла «УМ», перед зустріччю із Зеленським Урсула фон дер Ляєн і Жозеп Боррель відвідали апокаліптичну Бучу, де на власні очі переконалися у звірствах росіян.