Міжнародний суд ООН зобов’язав Росію негайно припинити війну

18:56, 16.03.2022
Міжнародний суд ООН зобов’язав Росію негайно припинити війну

За рішенням Міжнародного суду ООН Росія зобов’язана припинити війну з Україною (Фото з відкритих джерел)

В Україні триває 21-й день повномасштабної війни, що розв’язана путінською Росією.

 

Втім, Міжнародний суд Організації об'єднаних націй (ООН) зобов'язав Росію припинити негайно воєнні дії в Україні у середу, 16 березня.


Як інформує Україна молода, про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Твітері.


"Україна здобула повну перемогу у справі проти Росії у Міжнародному суді ООН. Суд зобов'язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну. Рішення обов'язкове до виконання Росією згідно з міжнародним правом. Ігнорування рішення приведе РФ до ще більшої ізоляції", - написав Зеленський.


Рішення ухвалили 13 голосами проти 2, проти голосували росія та Китай. Наразі йдеться про "призупинення" військових дій в очікуванні остаточного рішення у справі.

 

Головна суддя Міжнародного суду ООН Джоан Донох'ю зазначила: "Російська Федерація повинна, в очікуванні остаточного рішення у справі, призупинити військові дії, які розпочалися 24 лютого 2022 року на території України.

 

Росія повинна також припинити будь-яку військову допомогу так званим "Л/ДНР". Суд вважає, що Російська Федерація повинна гарантувати, що будь-які військові чи нерегулярні з’єднання, які можуть управлятися нею чи підтримуватися, а також будь-які організації чи особи, які можуть непрямо нею контролюватися, не вживатимуть подальших заходів у цих операціях".

 

Оголошуючи рішення, суддя зазначила, що суд має юрисдикцію для розслідування того, чи відбувається геноцид в Україні - після позову, порушеного Україною проти Росії.

 

Суддя пояснила, що у суду немає доказів того, що Україна вчиняє геноцид на своїй території, як стверджувала Росія. І зазначила, що у суду є сумніви, чи дозволяє конвенція про запобігання геноциду односторонні військові дії в іншій державі для запобігання геноциду.

 

У цій справі Росія відмовилася захищатися у суді в Гаазі. Водночас відмова РФ від захисту не зупиняє слухання.


Нагадаємо, 27 лютого Україна офіційно звернулася до Міжнародного суду ООН   із позовом проти рф. Серед вимог – покарати Москву за перекручування поняття "геноцид" та негайно зупинити військову агресію. росія відмовилася захищатися в цій справі. Втім це не приводом для зупинки слухань у Гаазі.


Крім цього, сьогодні 16 березня суд в Гаазі оголосить рішення у справі «Україна проти Росії» щодо геноциду. Йдеться про звинувачення у геноциді, відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.


Як повідомляла УМ, слідча  група Міжнародного кримінального суду на чолі з головним прокурором Міжнародного кримінального суду у Гаазі Карімом Ханом прибула в Україну для збору доказів воєнних злочинів Російської Федерації.