Зеленський запровадить воєнний стан у разі повномасштабного наступу ЗС Росії

14:28, 22.02.2022
Зеленський запровадить воєнний стан у разі повномасштабного наступу ЗС Росії

Володимир Зеленський і Алар Каріс у Києві. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський готовий ввести в Україні воєнний стан, але лише у разі повномасштабного наступу російської армії.

 

На його думку, так званим визнанням «незалежності» ОРДЛО Росія створює юридичне підґрунтя для подальшої збройної агресії проти України, тому цей крок Москви вимагає негайної відповіді наших партнерів, зокрема запровадження жорстких санкцій.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив журналістам за результатами переговорів з президентом Естонії Аларом Карісом у вівторок.

 

«Ми віримо в те, що війни не буде, потужної, проти України і не буде широкої ескалації з боку Російської Федерації. Якщо буде – буде запроваджено військовий стан», - сказав глава держави.

 

За його словами, так званим «визнанням» ОРДЛО Росія порушила всі можливі дво- й багатосторонні міжнародні зобов’язання, резолюцію Ради Безпеки ООН щодо України від 17 лютого 2015 року.

 

«Ми поділяємо спільне бачення того, що російська ескалація довкола України є безпрецедентним викликом для Європи та світу в цілому. Саме в Україні сьогодні вирішується майбутнє європейської безпеки, частиною якої є Україна», – зауважив Зеленський.

 

Президент України закликав Європу та світ не допустити повторення трагічних помилок, які були зроблені в Грузії у 2008 році.

 

«Ми погодилися з необхідністю негайного запровадження санкцій за черговий акт агресії проти України. Ці санкції мають включати повну зупинку «Північного потоку – 2». Крім того, сьогодні Україна як ніколи потребує посиленої підтримки з боку партнерів щодо оборонної здатності та економічної підтримки, економічної стабільності», – сказав він.

 

Президент Алар Каріс зі свого боку зазначив, що Естонія залишається поряд з Україною і продовжуватиме підтримувати нашу країну всіма можливими способами.

 

 

«Росія має припинити провокації, припинити розпалювання конфлікту, який триває вже вісім років. Москва має негайно й безумовно відкликати свої війська з території України. Ми засуджуємо усі військові й гібридні дії проти України», – додав пан Каріс.

 

Він переконаний, що західні лідери мають захистити спільні цінності та демократію, серед іншого, шляхом застосування потужного пакету санкцій, адже загроза Україні – це загроза безпеці Європи.

 

Також естонський лідер виступив за те, щоб двері Євросоюзу та НАТО були відкритими для України.

 

Як повідомляла «УМ», міністр оборони Олексій Резніков попередив захисників України про важкі випробування і втрати.