Україна, Велика Британія і Польща створили тристоронній альянс

18:32, 17.02.2022
Україна, Велика Британія і Польща створили тристоронній альянс

Велика Британія та Польща стоятимуть пліч-о-пліч з українським народом. (facebook.com/UkraineMFA)

Україна, Велика Британія та Польща започаткували новий тристоронній формат співпраці, покликаний реагувати на загрози європейській безпеці та посилювати економічну співпрацю між країнами.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу з державною секретаркою у закордонних справах і справах співдружності націй та розвитку Великої Британії Ліз Трасс у четверг, 17 лютого.

 

"Сьогодні ми маємо честь і приємність повідомити про започаткування Україною, Великою Британією та Польщею нового тристороннього формату співпраці", - сказав міністр.

 

І додав: "Велика Британія та Польща стоятимуть пліч-о-пліч з українським народом у зусиллях із захисту суверенітету і територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів".

 

За його словами, Польща і Велика Британія допомагатимуть обороняти Україну.

 

Також йдеться про економічну, торгівельну, енергетичну співпрацю і боротьбу з дезінформацією.

 

Державна секретарка Великої Британії Ліз Трасс заявила, що Британія збільшить обсяг фінансової підтримки України до 100 млн фунтів.

 

"Коли прем'єр-міністр (Борис Джонсон. – ред.) відвідав Київ, він оголосив про надання 88 мільйонів на підтримку демократії України та енергетичної безпеки. Сьогодні я можу оголосити наступний компонент нашої підтримки – збільшення фінансування на ці проекти до 100 мільйонів", – повідомила вона.

 

На офіційних сайтах відомств трьох країн вже з'явилася спільна заява міністрів.

 

Нагадаємо, вперше про новий формат співпраці трьох країн стало відомо наприкінці січня. Але на момент візиту Джонсона до Києва захворіла очільниця британського посольства і про початок роботи трьох країн у новому форматі не оголошували.

 

Як повідомляла «УМ», українська делегація звернулася до ОБСЄ 17 лютого щодо невідкладно скликання позачергової консультації групи з питань безпеки, а також засідання у «мінському» форматі.