Зеленський закликав нардепів і олігархів повернутися до України протягом доби

18:56, 14.02.2022
Зеленський закликав нардепів і олігархів повернутися до України протягом доби

Олаф Шольц і Володимир Зеленський у Маріїнському палаці в Києві. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський закликає окремих народних депутатів та олігархів, які терміново виїхали з України, негайно повернутися протягом 24 годин у цей вирішальний для країни момент.

 

Глава держави, у цьому контексті, запевнив, що його сім’я перебуває у Києві і не виїжджала з України, як про це помилково написали окремі ЗМІ та соцмережі.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив під час спільної пресконференції з канцлером ФРН Олафом Шольцем у Маріїнському палаці у понеділок, передає Офіс президента.

 

«Щодо бізнесменів… Ви сказали, до речі, 30 чартерів лише учора (13 лютого – ред.). Це говорить про те, що у нас багата країна. Головне, щоб вони порожніми вилітали, а не вивозили щось з України.

 

Люди, які знаходяться за кордоном, депутати різних партій… Ми повинні надавати їм сигнал від держави, Верховної Ради, спікера, я від себе особисто хотів би їх попросити, щоб впродовж 24 годин вони все ж таки повернулися у державу. Вважаю, що вони повинні повернутися.

 

Інакше треба робити нам усім, як державі та керівництву, робити серйозні висновки. І, повірте мені, ми їх зробимо», - наголосив президент.

 

Із таким самим закликом він звернувся і до олігархів і додав, що держава не впливатиме на бізнес, але бізнесмени повинні повернутися до підприємств та своїх співробітників.

 

Щодо чуток про президентську родину Володимир Зеленський наголосив:

 

«Моя родина завжди зі мною, завжди з Україною. І це без пафосу. Я президент, моя дружина – перша леді, повинна показувати своїм прикладом, як потрібно поводити себе. Це не обов’язково для всіх інших, але я вважаю, що це принципова річ, дуже важлива для держави, для суспільства».

 

Напередодні, 13 лютого, стало відомо, що українські олігархи та бізнесмени залишають Україну чартерними рейсами: лише у неділю з Києва вилетіло близько 20 чартерів та приватних літаків.

 

 

Глава держави також прокоментував дипломатичний скандал, який спричинили слова посла України у Великій Британії Вадима Пристайка щодо НАТО.

 

На думку Зеленського, прагнення України стати членом НАТО закріплене в Конституції, воно залишається незмінним, але рішення щодо членства в Альянсі залежить не лише від нашої країни.

 

«Від нас немає сигналу, що членство в НАТО не є нашою метою», – сказав президент.

 

За його словами, членство України в НАТО сприяло б забезпеченню безпеки й територіальної цілісності нашої держави. І якби розв'язання цього питання залежало тільки від України, «ми б розставляли крапки над «і» в дуже короткі строки. Але політика «відкритих дверей» НАТО – це шлях без конкретних термінів.

 

«Вважаю, ми повинні рухатися тим шляхом, який обрали. Все одно на цьому шляху найголовніше, щоб наша армія була потужною. А куди цей шлях приведе й коли – подивимось», – сказав Володимир Зеленський.

 

Як повідомляла «УМ», МЗС України заявило, що слова посла України у Великій Британії Вадима Пристайка про ймовірну готовність України розглянути відмову від членства в НАТО задля запобігання війні з Росією були вирвані з контексту.

 

Українські дипломати також додали, що жодні рішення в зовнішній політиці нашої держави не можуть бути ухвалені всупереч Конституції України. І нагадали, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України.