Вирвані з контексту: МЗС пояснило слова Пристайка про відмову України від членства у НАТО

11:20, 14.02.2022
Вирвані з контексту: МЗС пояснило слова Пристайка про відмову України від членства у НАТО

Перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України. (Фото: NATO)

Міністерство закордонних справ заявляє, що слова посла України у Великій Британії Вадима Пристайка про ймовірну готовність України розглянути відмову від членства в НАТО задля запобігання війні з Росією були вирвані з контексту.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко у соцмережах у понеділок, реагуючи на скандальне інтерв’ю дипломата.

 

Він зауважив, що жодні рішення в зовнішній політиці нашої держави не можуть бути ухвалені всупереч Конституції України.

 

«Безумовно, заради миру і збереження життів наших громадян Україна готова йти на будь-які формати діалогів з країнами та міжнародними організаціями. Водночас посол Пристайко слушно зазначив в інтерв'ю, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України, але Україна наразі не є членом НАТО чи іншого безпекового альянсу. Тож ключовим для нашої країни стає питання гарантій безпеки», - акцентував речник МЗС.

 

За його словами, безперечно, найкращою такою гарантією був би негайний прийом України до Альянсу.

 

«Але загрози Україні існують тут і зараз, відтак пошук відповіді на питання гарантій стає фундаментальним нагальним завданням. При цьому жодне рішення не може бути ухвалене всупереч Конституції України», - наголосив пан Ніколенко.

 

Як повідомляла «УМ», посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв'ю BBC Radio 5 Live припустив, що Україна може відмовитись від вступу в НАТО, якщо її до цього змусять обставини. Мовляв, це сприятиме миру з Росією.

 

Ця заява Пристайка викликала неабиякий резонанс в Україні.